31 ago 2012

Les exportacions de vins espanyols creixen un 13% durant el primer semestre de l'any

                                                                                                                   Foto: Quo
Les exportacions de vins espanyols van créixer durant el primer semestre d'aquest any un 13,5% fins arribar als 1.143 milions d'euros, segons dades de l'Agencia Tributaria analitzades per l'Observatorio Español del Mercado del Vino, que també conclouen que, si bé en menor mesura, també es va créixer en volum, registrant una pujada del 3,4% fins assolir els 1.073 milions de litres.
Aquesta diferent evolució en euros i litres s'explica, segons l'observatori, per la pujada de gairebé un 10% en els preus mitjans, fins a situar-se en 1,06 euros de mitja.
Pel que fa al tipus de vi, s'ha detectat un gran augment en les exportacions de vi a granel, un mercat molt volàtil (volatilitat que es nota especialment en països com França o Rússia), però que ha experimentat un fort creixement de vendes a la Xina i a Itàlia, país, aquest últim, on es mantenen les xifres elevades d'altres anys.
Els vins envasats, en canvi, són un mercat molt més estable, amb taxes de creixement del 10%, en el cas dels vins tranquils amb DO, i del 20% sense DO. Els espumosos recuperen les vendes (tot i que només en valor) i els vins d'agulla mostren forts augments, si bé encara estan a la part baixa de la taula de vendes.

Las exportaciones de vinos españoles crecieron durante el primer semestre de este año un 13,5% hasta alcanzar los 1.143 millones de euros, según datos de la Agencia Tributaria, analizados por el Observatorio Esapñol del Mercado del Vino, que también concluyen que, si bien en menor medida, también se creció en volumen, registrando una subida del 3,4% hasta llegar a los 1.073 millones de litros.
Esta diferente evolución en euros y litros se explica, según el Observatorio, por la subida de casi un 10% en los precios medios, hasta situarse en 1,06 euros de media.
En lo referente al tipo de vino, se ha detectado un aumento en las exportaciones de vino a granel, un mercado muy volatil (volatilidad que se nota especialmente en países como Francia o Rusia), però que, pese a esta inestabilidad, ha experimentado un fuerte crecimiento de ventas en China y en Italia, país, este último, donde se mantienen las cifras elevadas de otros años.
Los vinos envasados, en cambio, son un mercado mucho más estable, con tasas de crecimiento del 10% en el caso de los vinos tranquilos con DO y del 20% en vinos tranquilos sin DO. Los espumosos recuperan sus ventas (pero sólo en valor) y los vinos de aguja muestran fuertes aumentos, si bien todavía están en la parte baja de la tabla de ventas.


30 ago 2012

Arriba la pluja després d'una primavera i un estiu molt secs

La pluja ha fet, per fi, acte de presència a Catalunya desprès d'una primavera i un estiu molt secs i amb temperatures molt elevades. Els meteoròlegs ja havien avisat de que s'esperaven xàfecs i, fins i tot tempestes per al dia d'avui i, davant d'aquesta alarma Protecció Civil manté activat el Pla Especial d'Emergències per Innundacions (Innuncat), tot i que, de moment, els màxims de precipitació es situen entre 12 i 20 litres per metre quadrat.
Per com sol passar en agricultura, mai plou al gust de tothom i, si bé aquesta aigua serà bona per alguns cultius també suposarà un entrebanc per a d'altres conreus. És el cas, per exemple, del raïm. La pluja en plena verema no sol ser una bona notícia, ja que, per una banda dificulta les tasques de la collita, i, per l'altra, pot danyar la qualitat del raïm. En canvi, on l'aigua serà més ben rebuda és en aquells conreus que s'han de sembrar en breu, com és el cas del cereal d'hivern, ja que la pluja de finals d'estiu ajuda a preparar la terra  per a la sembra i l'estova, ja que ara es troba en un estat  molt sec després de segar i recollir la palla.

Unió de Pagesos creu que la collita d'avellanes d'enguany serà un 40% inferior a la de 2011


Unió de Pagesos adverteix que la davallada de la collita d’avellana serà d’entre el 40% i el 50% de mitjana, tot i que variarà en funció de les zones, les varietats i la tipologia d’explotació. La previsió de reducció de la collita se situa, doncs, molt per sobre del 10,59% que va anunciar el departament d’Agricultura a començaments de juliol. Segons Agricultura, la collita passaria de 15.500 tones el 2011 a 13.900 el 2012, una variabilitat que el departament considera pròpia d’aquest conreu.
Tanmateix, a la vista de la situació actual, per Unió de Pagesos, l’estimació d’Agricultura ha quedat molt curta. Les ventades produïdes el mes de novembre van dificultar molt la pol·linització, sobretot a les varietats més primerenques i posteriorment les ventades del maig van trencar branques sobretot dels arbres vells i a la zona del pla. A una setmana perquè es comencin a plegar les avellanes, el sindicat considera que l’acció conjunta d’aquests factors pot fer que la collita sigui escassa i no arribi a les 9.500 tones.
També serà important conèixer de primera mà quina és la situació del mercat internacional. En aquest sentit, el proper 21 de setembre de 2012 està convocada a Brussel·les la reunió anual bilateral entre la Unió Europea i Turquia, durant la qual es tractaran les estimacions de collita dels principals països productors i hi haurà més dades disponibles.

Unió de Pagesos advierte que el descenso de la cosecha de avellana será de entre el 40 i 3el 50% de media, a pesar de que variará en función de las zonas, las variedades y la tipología de la explotación. La previsión de reducción de la cosecha se sitúa, pues, muy por encima del 10,59% que anunció el Departament d'Agricultura a principios de julio. Según Agricultura, la cosecha pasaría de 15.500 toneladas en 2011 a 13.900 en 2012, una variabilidad que se considera propia de este cultivo.
No obstante, a la vista de la situación actual, para Unió de Pagesos, la estimación de Agricultura ha quedado muy corta. Las rachas de viento del mes de noviembre dificultaron la polinización, especialmente en las variedades más adelantadas y posteriormente el viento de mayo rompió las ramas, especialmente de los árboles viejos y en la zona del llano. A una semana para que se empiecen a recoger las avellanas, el sindicato considera que la acción conjunto de estos factores puede hacer que la cosecha sea escasa y no llegue a las 9.500 toneladas.
También será importante conocer de primera mano cuál es la situación del mercado internacional. En este sentido, el próximo 21 de septiembre de 2012 está convocada en Bruselas la reunión anual bilateral entre la Unión Europea y Turquía, durante la cual se tratarán las estimaciones de cosecha de los principales países productores y entonces habrá más datos disponibles.


29 ago 2012

Les exportacions en el sector agrari creixen un 9%

La crisi econòmica obliga a buscar nous mercats i noves vies per a vendre els productes que es produeixen, també en el sector agrari. Sovint aquestes noves estratègies comercials passen per mirar fora de les nostres fronteres, fugint així de la caiguda de la demanda interna. Segons dades del Ministerio de Agricultura, el sector agrari va experimentar un creixement del 9% pel que fa a l'exportació durant el passat 2011, tal i com va fer públic ahir la Plataforma Tecnològica d'Agricultura Sostenible, entitat integrada per empreses de maquinària o equipaments per al sector agrícola.
De fet, els productors alimentaris s'han convertit en el segon grup exportador amb una quota del 15,8%, una dada que la plataforma atribueix a l'esforç realitzat per les empreses d'aquest sector en investigació, desenvolupament e innovació, el que "els permet posar al mercat nous productes". 

La crisis económica obliga a buscar nuevos mercados y nuevas vías para vender los productos que se producen, también en el sector agrario. Frecuentemente estas nuevas estrategias comerciales pasan por mirar fuera de nuestras fronteras, huyendo así de la caída en la demanda interna. Según datos del Ministerio de Agricultura, el sector agrario experimentó un crecimiento del 9% en lo referente a la exportación en 2011, tal y como hizo público ayer la Plataforma Tecnológica de Agricultura Sostenible, entidad integrada por empresas de maquinaria o equipamientos para el sector agrícola.
De hecho, los productores agroalimentarios se han convertido en el segundo grupo exportador con una cuota del 15,8%, un dato que la plataforma atribuye al esfuerzo realizado por las empresas de este sector en investigación, desarrollo e innovación, lo que les permite "poner en el mercado nuevos productos".



28 ago 2012

La manca de pluja fa preveure una campanya de bolets pitjor que la de l'any passat

La temporada de bolets de tardor de 2012 ja hauria d’haver començat en algunes comarques catalanes, principalment al Pirineu. De fet, ja s’han trobat alguns bolets (tot i que molt pocs) als Pirineus, malgrat que les temperatures elevades d’aquests darrers setmanes, l’escassetat de precipitacions i el vent han paralitzat i retardaran la fructificació dels bolets, segons s'informa des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. 
Tenint en compte les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica menys plujosa en el conjunt de Catalunya, s’espera que la campanya de bolets 2012 sigui inferior a la mitjana dels darrers 17 anys, estimada en 54 kg/ha de bolets a l’any (65.000 tones de bolets a tot Catalunya). L’estimació de la producció mitjana per a Catalunya pel 2012 serà de 20 a 40 kg/ha de bolets totals (42.000 tones), inferior a la campanya 2011 (45 kg/ha – 54.000 tones). Tot i això, La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d’espaiades, i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

La temporada de setas de otoño de 2012 ya debería haber empezado en algunas comarcas catalanas, principalmente en el Pirineo. De hecho, se han encontrado algunas seta (aunque muy pocas) en los Pirineos, a pesar de que las temperaturas elevadas de estas últimas semanas, la escasez de precipitaciones y el viento han paralizado y retardarán la fructificación de las setas, según informa el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. 
Teniendo en cuenta las predicciones climatológicas a largo plazo, que prevén un otoño un poco menos lluvioso en el conjunto de Catalunya, se espera que la campaña de setas 2012 sea inferior a la media de los últimos 17 años, estimada en 54kg/ha de setas al año (65.000 toneladas de setas en toda Catalunya). La estimación de la producción media para Catalunya para 2012 será de 20 a 40 kg/ha (42.000 toneladas), inferior a la campaña 2011 (45kg/ha y 54.000 toneladas). A pesar de ello, la producción real de setas variará en función de la distribución de las lluvias, de cómo sean de espaciadas y del viento, de modo que no todas las comarcas tendrán las mismas producciones.

Les Cooperatives catalanes avancen la verema 10 dies per la calor

A causa de les condicions climatològiques del mes d’agost, les cooperatives vinícoles d’arreu de Catalunya han iniciat la collita de les varietats blanques de raïm, principalment Chardonnay, que es va començar a recollir la setmana pasada. Pel mateix motiu, està previst que les varietats negres primerenques Merlot i Ull de Llebre s’avancin a les blanques Macabeu i Xarel·lo.
Les elevades temperatures registrades aquest mes d'agost, que durant el dia superen de llarg els 30 graus i que de nit no baixen dels 23, unit a la manca d’humitat, han accelerat la maduració del raïm. Per aquest motiu, els cooperativistes s’han vist obligats a avançar el començament de la campanya, evitant així la pèrdua d’acidesa i l’envelliment del raïm.
Així ho va explicar el passat divendres el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Pere Colat que afirmava que “aquesta calor, juntament amb la sequera dels últims mesos, provocaran una reducció important en el volum de la collita d’enguany en força punts del territori català". L'estat del raïm és "òptim", la qual cosa permetrà l’obtenció d’uns vins "de gran qualitat si es té en compte que, en general, enguany no hi han hagut pluges en moments poc oportuns i que les elevades temperatures han donat raïms amb graduacions altes i gotims molt sans", explica.
 En la mateixa línea, Josep Lluís Grogués, responsable de la branca del vi de la FCAC, apunta que “si tenim en compte, com a referència, el raïm que s'està collint ara mateix, Chardonnay principalment, hi haurà al voltant d'un 40% menys de collita que l'any passat que va ser excepcionalment quantiosa". En relació amb la producció mitjana, s'espera una davallada "d'un 25% aproximadament”, explica.
A Catalunya hi ha un total de 61 cooperatives vinícoles que es concentren principalment a les comarques de Tarragona i Girona, i que mouen més del 55% de la producció total catalana.

Debido a las condiciones climatológicas del mes de agosto, las cooperativas vinícolas catalanas han iniciado la cosecha de las variedades blancas de uva, principalmente Chardonnay, que se empezó a recoger la semana pasada. Por el mismo motivo, está previsto que las variedades de uva tinta más avanzadas, Merlot y Ull de Llebre, se adelanten a las blancas Macabeo y Xarel·lo.
Las elevadas temperaturas registradas este mes de agosto, que durante el día han superado de largo los 30 grados y que de noche no bajan de 23, unido a la falta de humedad, han acelerado la maduración de la uva. Por este motivo, los cooperativistas se han visto obligados a adelantar el inicio de la campaña, evitando así la pérdida de acidez y el envejecimiento de la uva.
Así lo explicó el pasado viernes el presidente de la Federació de Coopertives Agràries de Catalunya, Josep Pere Colat, que afirmaba que "este calor, junto con la sequía de los últimos meses, provoca una reducción importante en el volumen de la cosecha de este año en bastantes puntos del territorio catalán". El estado de la uva es "óptimo", lo que permitirá la obtención de unos vinos"de gran calidad, si se tiene en cuenta que, en general, este año no ha habido lluvias en momentos poco oportunos y que las elevadas temperaturas han dado uvas con graduaciones altas y muy sanas", explica.
En la misma línea, Josep Lluís Grogues, responsable del área del vino de la FCAC, apunta que "si tenemos en cuenta, como referencia, la uva que se está recogiendo ahora mismo,Chardonnay principalmente, se producirá alrededor de un 40% menos de cosecha que el año pasado, cuando fue excepcionalmente cuantiosa". En relación con la producción media se espera un descenso del "25% aproximadamente", explica.
En Catalunya existen un total de 61 cooperativas vinícolas que se concentran principalmente en las comarcas de Tarragona y Girona y que mueven más del 55% del total de la producción catalana.

Manel Fuentes serà el pregoner a la Festa de la Verema de la DO Empodà

El periodista Manel Fuentes serà el pregoner de la Festa de la Verema de la DO Empordà, que tindrà lloc aquest diumenge, 2 de setembre, a Cantallops. El comunicador català serà l'encarregat de llegir el pregó que donarà el tret de sortida a la festa, que continuarà amb la premsada del nou most, acte central del dia.
Després de la premsada i dels parlaments, el grup De Calaix oferirà un concert amb les millors peces del seu repertori, seguit per un tast de vins dels dos cellers del municipi: Maria Serra i Vinya dels Aspres.
Tot i que l'acte central de la festa es farà el dia 2, els actes paral·les, que enguany giren entorn de la figura del músic Eduard Toldrà (molt vinculat a Cantollps) en el 50è aniversari de la seva mort, començaran el dissabte dia 1 amb visites guiades als cellers, el descobriment d'una placa en honor del compositor i un recital d'obres seves.


El periodista Manel Fuentes será el pregonero de la Festa de la Verema de la DO Empordà, que tendrá lugar este domingo, 2 de septiembre, en Cantallops. El comunicador catalán será el encargado de leer el pregón que dará el pistoletazo de salida a la fiesta, que continuará con la prensada del nuevo mosto, acto central del dia.
Después de la prensada y de los parlamentos, el grupo De Calaix ofrecerá un concierto con las mejores piezas de su repertorio, seguido por una cata de vinos de las dos bodegas del municipio: Maria Serra y Vinya dels Aspres.
A pesar de que el acto central de la fiesta se celebrará el día 2, los actos paralelos, que este año giran entorno a la figura del músico Eduard Toldrà (muy vinculado a Cantallops) en el 50 aniversario de su muerte, empezarán el sábado día 1 con visitas guiadas a las bodegas, el descubrimiento de una placa en honor al compositor y un recital de sus obras.


27 ago 2012

El gasoil agrícola arriba ja a un euro el litre

El gasoil agrícola es situa actualment a nivells històrics fregant -i superant- la barrera psicològica l'euro per litre, després d'una escalada de preus imparable durant el que portem d'any. A Catalunya, en funció d'on es compri, el gasoil B pot costar des de 0,96 euros per litre fins a 1,079, segons ha pogut comprovar Agronotícies.
Unes xifres que estan molt lluny de les que es pagaven fa uns anys, quan un litre de gasoil B costava al voltant de 0,27 euros per litre (any 2000), segons dades del sindicat valencià Unió de Llauradors. Precisament, aquest sindicat i altres organitzacions agràries han denunciat que aquests preus, que actualment ja contribueixen a augmentar notablement els costos de producció de pagesos i ramaders, es veuran encara més amplificats amb la pujada de l'IVA anunciada per l'executiu de Rajoy i prevista pel proper dissabte 1 de setembre.

El gasóleo agrícola se sitúa actualmente a niveles históricos rozando -y superando- la barrera psicológica del euro por litro, después de una escalada de precios imparable en lo que llevamos de año. En Catalunya, en función de donde se compre, el gasóleo B puede costar desde 0.96 euros por litro hasta 1,079, según ha podido comprobar Agronotícies.
Unas cifras que están muy lejos de las que se pagaban unos años atrás, cuando un litro de gasóleo B costaba alrededor de 0,27 eruos por litro (año 2000) según datos del sindicato valenciano Unió de Llauradors. Precisamente, este sindicato y otras organizaciones agrarias han denunciado que estos precios, que actualmente ya contribuyen notablemente a aumentar los costos de producción de ganaderos y agricultores, se verán aumentados con la subida del IVA anunciada por el ejecutivo de Rajoy y prevista para el próximo sábado 1 de setiembre.

23 ago 2012

El celler Tomàs Cusiné inicia demà la verema per elaborar un nou vi

El celler Tomàs Cusiné inicia demà divendres, dia 24, la verema a la seva finca amb la collita per a un nou vi que s'anomenarà Finca La Serra.
Es tracta d'un monovarietal seleccionat en vinya i collit a mà, del que se'n farà una producció d'un miler d'ampolles i del que preveu la seva sortida al mercat el mes de maig del 2013, després d'una mitja fermentació en bóta de roure.
En general, la previsió de la verema d'enguany, que s'allargarà fins a mitjans d'octubre, serà de baix rendiment, molt similar a la de la campanya anterior, a conseqüència del calorós estiu. Els raïms es presenten molt sans i en un moment de maduració avançada, especialment per als vins blancs.


La bodega Tomás Cusiné inicia mañana viernes, día 24, la vendimia en su finca con la cosecha para un nuevo vino blanco que se llamará Finca La Serra.
Se trata de un monovarietal seleccionado en viña y cosechado a mano, lo que se hará una producción de un millar de botellas y del que prevé su salida al mercado en mayo de 2013, después de una media fermentación en barrica de roble.
En general, la previsión de la vendimia de este año, que se alargará hasta mediados de octubre, será de bajo rendimiento, muy similar a la de la campaña anterior, a consecuencia del caluroso verano. Las uvas se presentan muy sanas y en un momento de maduración avanzada, especialmente para los vinos blancos

El 95% de les alsines sureres afectades per l'incendi de l'Alt Empordà rebrotaran

  Alzines sureres cremades                                                              Foto: IPROCOR
L'incendi de l'Alt Empordà, del qual ahir es va complir un mes, va tenir efectes devastadors en la flora i la fauna de la zona. Malgrat tot, segons els tècnics mediambientals de Cork, una iniciativa per a la promoció del suro liderada per organismes i institucions de la indústria del suro d'Espanya, com a mínim el 95 per cent de les alzines sureres cremades  sobreviurà i rebrotarà, tal i com informa Ruralcat. Així doncs, Les alzines sureres, per les seves característiques (la seva gruixuda escorça i la seva elevada capacitat per rebrotar tant de capçada com d'arrels) són una de les espècies que ho tindran més fàcil dins d'un escenari devastat pel foc.
Els experts estimen que en un parell de dècades, les alzines sureres afectades pel foc tornaran a estar en condicions òptimes per a l’extracció de suro de qualitat, que és el que es fa servir per a la producció de taps per a vins i escumosos.

El incendio del Alt Empordà, del que ahir se cumplió un mes, tuvo efectos devastadores en la flora y la fauna de la zona. A pesar de ello, según los técnicos medioambientales de Cork, un aniciativa para la promoción del corcho liderada por organismos e instituciones de la industria del corcho en España, como mínimo el 95% de las enzinas quemadas sobrevivirá y rebrotará, tal y como informa Ruralcat. Así pues, las enzinas, por sus características (su gruesa corteza y su elevada capacidad para rebrotar tanto de planta como de raíces) son una de las especies que lo tendrán más fácil dentro de un escenario devastado por el fuego.
Los expertos estiman que en un par de décadas las enzinas afectadas por el fuego volverán a estar en condiciones óptimas para la extracción del corcho de calidad, que es el que se utiliza para la producción de tapones para vinos y espumosos.

Arrenca la verema amb previsions d'una davallada d'entre el 30 i el 40% en la producció de raïm

Unió de Pagesos ha exposat avui, durant la roda de premsa celebrada aquest matí a Reus, que estima que aquest any hi haurà una collita de raïm a Catalunya més reduïda que en campanyes anteriors com a conseqüència de la sequera acumulada durant els darrers mesos a la major part de zones productores. La davallada general pot situar-se entre el 20% i el 30% respecte la verema del 2011, però variarà en funció de les varietats, tot i que cal esperar quin temps fa fins el final de la verema. En el cas de la chardonnay, ja es pot avançar que la davallada ha estat acusada, sobre el 40% respecte a la campanya anterior, segons el sindicat.
Així mateix, Unió de Pagesos ha reclamat una millora dels preus en origen ja que, segons dades de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava de Catalunya, les darreres campanyes els costos de producció a Catalunya per gairebé totes les varietats de raïm, tant blanques com negres, s’han situat per sobre dels preus percebuts pels viticultors. Aquesta situació es dóna des de fa vàries campanyes, com a conseqüència de la davallada continuada dels preus percebuts pel raïm i de l’augment del cost dels factors de producció.
El sindicat denuncia també que el preu de la matèria primera única utilitzada per l’elaboració d’una ampolla de cava només representa entre el 5% i el 6% del preu final de venda del producte. Segons dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi el preu mitjà de tot el vi escumós exportat per l’Estat espanyol l’any 2011 va ser de 2,49 euros per litre (1,87 euros per ampolla). Durant la campanya 2009-2010, la DO Cava va comercialitzar en total 1.7 milions d'hectolitres, per un valor de 743 milions d'euros, per la qual cosa el valor mig de l’exportació aquella campanya va ser de 4,32 euros per litre o 3,24 euros l’ampolla, xifres que gairebé dupliquen les actuals. Segons els preus pagats als productors l’any 2010, en el cas de la macabeu el preu del raïm només va representar el 5,25% del litre de cava, en el cas de la parellada el 6,13%, i en el cas del xarel·lo el 5%.

Unió de Pagesos ha expuesto hoy, durante la rueda de prensa celebrada esta mañana en Reus, que estima que este año habrá una cosecha de uva en Catalunya más reducida que en campaña anteriores como consecuencia de la sequía acumulada durante los últimos meses en la mayor parte de zonas productoras El descenso general puede situarse entre el 20 y el 30% respecto a la vendimia del 2011, pero variará en función de las variedades, a pesar de que habrá que esperar para ver que tiempo hace hasta el final de la vendimia. En el caso del chardonnay, no obstante, ya se puede avanzar que el descenso ha sido acusado, alrededor del 40% respecto a la campaña anterior, según el sindicato.
Asimismo, Unió de Pagesos ha pedido la mejora de los precios en origen ya que, según datos del Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava de Catalunya, durante las últimas campañas los costes de producción en Catalunya para casi todas la variedades, tanto blancas como negras, se han situado por encima de los precios percibidos por los viticultores. Esta situación, apunta el sindicato, se da desde hace varias campañas como consecuencia del descenso continuo de los precios percibidos por la uva y del aumento de los costes de producción.
El sindicato denuncia también que el precio de la materia prima utilizada para la elaboración de una botella de cava sólo representa entre el 5% i el 6% del precio final de venta del producto. Según datos del Observatorio Esapñol del Mercado del Vino, el precio medio de todo el vino espumoso exportado por el Estado Español en 2011 fue de 2,49 euros por litro (1,87 por botella). Durante la campaña 2009-2010, la DO Cava comercializó 1.7 millones de hectolitros por un valor de 743 millones de euros, por lo que el valor medio de exportación de esa campaña fue de 4,32 euros por litro o 3,24 euros por botella, cifras que casi duplican las actuales. Según los precios pagados a los productores en 2010, en el caso del macabeo el precio de la uva sólo representó el 5,25% del litro de cava, en el caso del parellada fue de 6,13% i en el caso del Xarel·lo, del 5%.

22 ago 2012

La soja i el blat de moro assoleixen preus rècord a Chicago

La greu sequera que pateixen els Estats Units i la por per les previsions cada vegada més pessimistes sobre els rendiments de les collites als diferents estats cerealistes americans va tensar ahir la sessió del mercat de cereals de Chicago, fent que les cotitzacions de la soja i el blat de moro assolissin xifres rècord. Així, la soja va arribar als 634 dòlars per tona i el bushel (unitat de mesura que equival a uns 25 quilos) per entregar al novembre, l'actual contracte de referència, va arribar als 17,26 dòlars (fins ara, la xifra més alta havia estat 16,91). El blat de moro, per la seva banda, també va arribar a xifres històriques, situant-se a 8,38 dòlars el bushel per entregar al desembre.
A la forta sequera que pateix l'anomenat Corn Belt (nom que traduït seria "cinturó de blat de moro" i que fa referència als principals estats cerealistes americans) cal sumar-hi també el fet de que les previsions dels analistes són cada cop més negatives, rebaixant les xifres inicials, doncs es creu que les últimes pluges no serviran per augmentar els rendiments, ja que han arribat massa tard i les plantes ja havien fet la seva maduració. 
El Departament d'Agicultura dels EUA (USDA) va fer pública la seva última estimació de collita el passat 19 d'agost. Segons aquest document, només el 31% de les plantes de soja es troben en un estat bo o excel·lent, quan fa un any per les mateixes dates la xifra era del 59%, gairebé el doble. Malgrat això, alguns analistes parlen encara de xifres més baixes.

Els principals estats cerealistes dels EUA (anomenats Corn Belt o cinturó de blat de moro) han patit una greu sequera


La grave sequía que sufren los Estados Unidos y el miedo por las previsiones cada vez más pesimistas sobre los rendimientos de las cosechas en los diferentes estados cerealistas americanos tensó ayer la sesión del mercado de cereales de Chicago, provocando que las cotizaciones de la soja y el maíz alcanzaran cifras récord. Así, la soja llegó a los 634 dólares por tonelada y el bushel (unidad de medida que equivale a unos 25 kilos) para entregar en noviembre, el actual contrato de referencia, llegó a los 17,26 dólares (hasta ahora la cifra más alta había sido 16,91). El maíz, por su parte, también llegó a cifras históricas, situándose en 8,38 dólares el bushel para entregar en diciembre.
A la fuerte sequía que sufre el llamado Corn Belt (nombre que traducido sería "cinturón de maíz" y que hace referencia a los principales estados cerealistas norteamericanos) hay que añadirle también el hecho de que las previsiones de los analistas son cada vez más negativas, rebajando las cifras iniciales, pues se cree que las últimas lluvias no servirán para augmentar los rendimientos, ya que han llegado demasiado tarde y las plantas ya habían hecho su maduración.
El Departamento de Agricultura de los EEUU (USDA) hizo pública su última estimación de cosecha el pasado 19 de agosto. Según este documento, sólo el 31% de las plantas de soja se encuentran en un estado bueno o excelente, cuando hace un año en las mismas fechas esta cifra era del 59%, casi el doble. No obstante, algunos analistas hablan de cifras más bajas.

La DO Montsant comença una verema avançada per les altes temperatures d'agost

La DO Montsant compta amb unes 1.800 hectàrees i produeix unse 10 milions de quilos de raïm, el 95% varietats negres

Els viticultors de la DO Montsant han iniciat aquests dies la verema. Comença d’hora, en part, per les temperatures que s’han registrat aquest mes d’agost. Tot i que es preveu un petit increment de producció respecte a la passada, la campanya, marcada per una climatologia típicament mediterrània, serà força similar a la d’anys anteriors. El raïm hi arriba força bé pel que fa a maduració, i la incidència de malalties fúngiques i plagues com la del cuc del raïm (Lobesia botrana) ha estat molt baixa. En aquest sentit, l’estat sanitari del fruit és pot considerar òptim. 
La producció de la DO Montsant, que compta amb unes 1.800 hectàrees, oscil·la entre els 8 i els 10 milions de quilograms, el 95% dels quals corresponents a varietats negres. De fet, la garnatxa i la carinyena, les varietats autòctones de Montsant, apleguen 2/3 del total de les varietats negres. Ull de llebre, cabernet, merlot, syrah, monestrell i picapoll acaben de completar el total d’aquestes varietats.
Pel que fa a les blanques, el 5%, gairebé totes corresponen a garnatxa blanca i macabeu. Tot i que també s’hi cultiven varietats com el pansal,  el chardonnay o la parellada, la seva presència és testimonial.

Los viticultores de la DO Montsant han iniciado estos días la vendimia. Empieza pronto, en parte, por las temperaturas que se han registrado durante este mes de agosto. Aunque se prevé un pequeño incremento de producción respecto a la pasada, la campaña, marcada por una climatología típicamente mediterránea, será bastante similar a la de años anteriores. La uva llega bastante bien en cuanto a maduración, y la incidencia de enfermedades fúngicas y plagas como la de la polilla del racimo (Lobesia botrana) ha sido muy baja. En este sentido, el estado sanitario del fruto se puede considerar óptimo.
 La producción de la DO Montsant, que cuenta con unas 1.800 hectáreas, oscila entre los 8 y los 10 millones de kilogramos, el 95% de los cuales correspondientes a variedades tintas. De hecho, la garnacha y la cariñena, las variedades autóctonas de Montsant, reúnen 2/3 del total de las variedades tintas. Tempranillo, cabernet, merlot, syrah, monastrell y picapoll acaban de completar el total de estas variedades.
En cuanto a las blancas, el 5%, casi todas corresponden a garnacha blanca y macabeo. Aunque también se cultivan variedades como el pansal, el chardonnay o la parellada, su presencia es testimonial.

21 ago 2012

La renda agrària catalana cau un 35% en 10 anys


La renda agrària catalana va ser durant el passat any 2011 de 1.606,07 milions d’euros, el que suposa un 4,9% inferior a la de l’any 2010, que fou de 1.689,61 milions d’euros, segons dades del Departament d'Agricultura fetes públiques avui per Unió de Pagesos (UP).  Segons el sindicat, aquesta nova reducció, malgrat l’increment del valor de la producció ramadera, està causada per l’encariment dels costos de producció, especialment per l’increment dels preus de l’alimentació animal, de l’energia, els carburants i els fertilitzants i esmenes. UP també ha fet públic que, en termes constants, segons el mateix departament, la renda agrària acumula en deu anys, de 2002 a 2011, una caiguda del 35,1%. 
El sindicat lamenta que Agricultura no hagi donat a aquestes dades el relleu públic que caldria i considera que mostren clarament que l’orientació de la política agrària catalana ha estat nefasta durant els darrers anys. Una situació que, segons el sindicat, tampoc ha corregit l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya que ha incomplert, tal i com exposa UP, els acords més rellevants del debat monogràfic al Ple del Parlament de Catalunya sobre el món agrari d’abril de 2010, els quals foren de nou ratificats per unanimitat en diverses ocasions els anys 2011 i 2012 i que també formaren part dels compromisos del discurs d’investidura del President de la Generalitat, Artur Mas.

La renta agraria catalana fue durante el pasado año 2011 de 1.606,07 millones de euros, lo que supone que fue un 4,9% inferior a la del año 2010, cuando fue de 1.689,61 millones de euros, según datos del Departament d'Agricultura hechas públicas ayer por Unió de Pagesos (UP).
Según el sindicato, esta nueva reducción, a pesar del aumento del valor de la producción ganadera, está causada por el encarecimiento de los costes de producción, especialmente por el incremento de precios de la alimentación animal, la energía, los carburantes y los fertilizantes. UP también ha hecho público hoy que, en términos constantes, según el mismo departamento, la renta agraria acumula en 10 años (de 2002 a 2011) una caída del 35%.
El sindicato lamenta que Agricultura no haya dado a estos datos el relieve público que, según consideran, sería necesario y cree que muestran claramente que la orientación de la política agraria catalana ha sido nefasta durante los últimos años. Una situación que, según el sindicato, tampoco ha corregido el actual Govern de la Generalitat , que ha incumplido, tal y como explica UP, los acuerdos más relevantes del debate monográfico en el pleno del Parlament sobre el mundo agrario de abril de 2010, que fueron de nuevo ratificados por unanimidad en varias ocasiones durante los años 2011 y 2012 y que también formaron parte de las promesas del discurso de investidura del presidente Artur Mas.

Totes les comarques catalanes poden arribar avui a temperatures extremes


El termòmetre de l'autovia A-2 a Anglesola (Urgell) marcava aquest matí 36 graus. Al migdia els termòmetres dels vehicles indicaven ja més de 37 a la plana de Lleida.                                   

La calor sufocant no ens deixa, de moment. Avui, per sisè dia consecutiu, Protecció Civil manté activada l'alerta del Pla Procicat per les elevades temperatures i també l'alerta del Pla Infocat per l'alt risc d'incendi.
De fet, durant el dia d'avui s'esperen temperatures molt altes arreu del territori, de manera que totes les comarques de Catalunya apareixen amb possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes. Pel que fa a totes les comarques de Lleida, comarques de la Catalunya Central, Pallars Jussà i Alt Urgell (Alt Pirineu), Vallès Occidental i Vallès Oriental (Barcelona), Conca de Barberà (Tarragona), Gironès i Selva (Girona), hi ha una probabilitat més alta que es superi aquest llindar de temperatures extremes. 
Temperatures que, de moment, no tenen ganes d'abandonar-nos, doncs es preveu que aquest episodi de calor s'allargui almenys fins dijous o divendres.






20 ago 2012

La DO Montsant porta els seus vins a la Rambla de Tarragona


24 cellers de la DO Montsant donaran a tastar els seus vins el proper dissabte 1 de setembre a la Rambla Nova de Tarragona. Després de la bona acollida que el passat novembre va tenir la iniciativa “Montsant es planta a Barcelona”, la DO Montsant i els seus cellers mantenen l’aposta de donar a conèixer els seus vins al consumidor final català.
Aquesta mostra de vins, Montsant a la Rambla, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, s’emmarca en la celebració dels 10 anys de la DO Montsant, una regió vitivinícola de la comarca del Priorat que des de la seva creació l’any 2001 ha estat excel·lentment valorada per la qualitat dels vins que s’hi elaboren.
Montsant a la Rambla s’iniciarà a les 11h del matí i romandrà oberta fins a les 9 de la nit. Per un preu de 10€, els assistents rebran un copa Riedel i 5 vals de degustació per tastar els vins dels cellers que seran presents a la mostra. Molts d’aquests vins (blancs, negres, rosats i dolços) gaudeixen del reconeixement dels crítics més influents, no només a nivell català i estatal sinó també en l’àmbit internacional.

24 bodegas de la DO Montsant darán a catar sus vinos el próximo sábado 1 de septiembre en la Rambla Nova de Tarragona. Tras la buena acogida que el pasado noviembre tuvo la iniciativa "Montsant se planta en Barcelona", la DO Montsant y sus bodegas mantienen la apuesta de dar a conocer sus vinos al consumidor final de proximidad.
Esta muestra de vinos, "Montsant en la Rambla", que cuenta con la colaboración del Ayuntamiento de Tarragona, se enmarca en la celebración de los 10 años de la DO Montsant, una región vitivinícola de la comarca del Priorat que desde de su creación en el año 2001 ha sido excelentemente valorada por la calidad de los vinos que se elaboran.
"Montsant en la Rambla" se iniciará a las 11h de la mañana y permanecerá abierta hasta las 9 de la noche. Por un precio de 10 €, los asistentes recibirán un copa Riedel y 5 vales de degustación para catar los vinos de las bodegas que estarán presentes en la muestra. Muchos de estos vinos (blancos, tintos, rosados​y dulces) gozan del reconocimiento de los críticos más influyentes, no sólo a nivel catalán y estatal sino también en el ámbito internacional.

La Fira de Sant Miquel de Lleida ja compta amb un 95% d'ocupació

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, que tindrà lloc a la capital del Segrià del 27 al 30 de setembre, ha assolit ja el 95% d'ocupació, xifra que representa, segons els seus organitzadors, "un bon ritme de contractació", similar al d'edicions anteriors. Però millor encara són les dades d'Eurofruit, el certamen, paral·lel i simultani a la Fira de Sant Miquel, dedicat al sector de la fruita, que es troba ja al 100%.
Pel que fa als sectors, s'ha observat un creixement significatiu d'àmbits com el fred industrial i les energies sostenibles, especialment el referent al tractament de biomassa. 
Segons previsions de la organització, es calcula que la Fira de Sant Miquel (que enguany arriba a la seva 58 edició) i Eurofruit (que es situa ja en la 27ena) comptin amb la presència d'uns 300 expositors i rebin 190.000 visitants.

La feria agraria de Sant Miquel de Lleida, que tendrá lugar en la capital del Segrià del 27 al 30 de septiembre, ha llegado ya al 95% de ocupación, cifra que representa, según sus organizadores, "un buen ritmo de contratación" similar al de ediciones anteriores. Pero mejores todavía son los datos de Eurofruit, el certamen paralelo y simultáneo a la Fria de Sant Miquel, dedicado al sector de la fruta, que se encuentra ya al 100%. 
En lo referente a los sectores, se ha observado un crecimiento significativo de ámbitos como el frío industrial y la energías sostenibles, especialmente en lo referente al tratamiento de biomasa.
Según previsiones de la organización, se calcula que la Fira de Sant Miquel (que este año llega a su 58 edición) y Eurofruit (que se sitúa ya en la 27) cuenten con la presencia de unos 300 expositores y reciban 190.000 visitantes.

La collita de cereals a Rússia baixa un 8% respecte l'any passat

La manca d'aigua no és un problema exclusiu dels Estats Units (on la pitjor sequera dels últims 25 anys esta fent estralls en els conreus), sinó que s'està convertint en un fenomen cada cop més global. A Rússia, per exemple, es calcula que la falta de precipitacions arrasarà 5,5 milions d'hectàrees de cultius i farà baixar en un 8% la producció de cereals en relació amb l'any passat.
Segons va explicar la setmana passada el ministre d'Agricultura rus, Nikolái Fiódorov, unes 7.000 explotacions agrícoles es veuen greument afectades per la sequera, especialment les situades a prop del riu Volga, considerades tradicionalment el graner del país, la qual cosa explica la davallada en la producció de cereals, ja que l'any passat es van recollir 48,5 milions de tones de cereals i enguany la xifra es situa en 44,8. 
Però més enllà dels Estats Units (on les previsions de collita de cereal són cada vegada més pessimistes) i de Rússia, la sequera ataca també a Europa. A França, s'han activat totes les alarmes per la falta d'aigua i hi ha 39 departaments que pateixen restriccions, especialment els del sud-oest del país, i a Catalunya la manca de precipitacions s'esta deixant notar en l'estat dels embassaments. El pantà d'Oliana, per exemple, es troba actualment al 59% de la seva capacitat, xifra molt inferior a la que tenia la mateixa setmana de l'any passat, quan estava al 87%.

La falta de agua no es un problema exclusivo de los Estados Unidos (donde la peor sequía de los últimos 25 años esta causando daños irreparables en los cultivos) si no que se está convirtiendo en un fenómeno cada vez más global. En Rusia, por ejemplo, se calcula que la escasez de precipitaciones arrasará 5,5 millones de hectáreas de cultivos y hará bajar en un 8% la producción de cereales en relación con el año pasado.
Según explicó la semana pasada el ministro de Agricultura ruso, Nikolái Fiódorov, unas 7.000 explotaciones agrícolas se ven gravemente afectadas por la sequía, especialmente las situadas cerca del río Volga, consideradas tradicionalmente el granero del país, lo que explica el descenso en la producción de cereales, puesto que el año pasado se recogieron 48,5 millones de toneladas de cereal y esta año la cifra baja hasta los 44,8.
Pero más allá de los Estados Unidos (donde las previsiones de cosecha son cada vez más pesimistas) y de Rusia, la sequía afecta también a Europa. En Francia se han activado todas la alarmas por la falta de agua y hay 39 departamentos que sufren en estos momentos restricciones, especialmente las del suroeste del país, y en Catalunya la falta de agua se está dejando notar también en el estado de los embalses. El pantano de Oliana, por ejemplo, se encuentra actualmente al 59% de su capacidad, cifra muy inferior a la que tenía durante la misma semana de año pasado, cuando estaba al 87%.

12 ago 2012

Indonesia i Filipines, nous destins per a la maquinària agrícola espanyola

Els fabricants i exportadors de maquinària agropecuària espanyola busquen nous mercats per als seus productes i Filipines i Indonesia es perfilen com dos dels potencials destinataris d'aquest material procedent d'Espanya, on es va realitzar una missió comercial durant els últims dies de juliol, amb parades a Manila i Jakarta.
Es tracta, doncs, de dos mercats amb gran atractiu per a les exportacions espanyoles. En el cas d'Indonesia, per exemple, el sector agrari ocupa gairebé al 43% de la població. El govern del país es centra actualment en millorar la seguretat alimentaria, per la qual cosa, es preveu que la compra de maquinaria a països com Espanya seguirà creixent. De fet, les exportacions espanyoles són ja importants a Indonesia, on Espanya ha estat el tercer exportador europeu de maquinària de munyir durant el període 2009-2012 i el quart pel que fa a la maquinària d'alimentació animal.
Pel que fa a Filipines (país que es considera un mercat prioritari), les exportacions espanyoles de maquinària agrícola van suposar 10,5 milions d'euros l'any 2010 i 10,8 l'any 2011. De fet, Espanya va ser durant els últims quatre anys el segon país d'Europa en volum d'exportacions a Filipines en aquest sector.


Los fabricantes y exportadores de maquinaria agropecuaria española buscan nuevos mercados para sus productos y Filipinas e Indonesia se perfilan como dos potenciales destinatarios de este material procedente de España, donde se realizó una misión comercial durante los últimos días de julio con paradas en Manila y Jakarta.
Se trata, pues, de dos mercados con gran atractivo para las exportaciones españolas. En el caso de Indonesia, por ejemplo, el sector agrario ocupa casi el 43% de la población. El gobierno del país se centra actualmente en mejorar la seguridad alimentaria, por lo cual se prevé que la compra de maquinaria a países como España seguirá creciendo. De hecho, las exportaciones españolas son ya importantes en Indonesia, donde España ha sido el tercer exportador europeo de maquinaria de ordeño durante el periodo 2009-2012 y el cuarto en lo que respecta a maquinaria de alimentación animal.
En lo referente a Filipinas (país que se considera un mercado prioritario), las exportaciones españolas de maquinaria agrícola supusieron 10,5 millones de euros en el año 2010 y 10,8 en el 2011. De hecho, España fue durante los últimos cuatro años el segundo país de Europa en volumen de exportaciones a Filipinas en este sector

11 ago 2012

La collita de cereal a la UE disminuirà en 5,3 milions de tones

La Direcció General d'Agricultura de la UE estima que durant la campanya 2012-2013 hi haurà una producció de cereals de 279 milions de tones, el que suposarà una disminució de 5,3 milions de tones de cereals en relació amb la temporada anterior, segons dades que va fer publiques la setmana passada.Així, les exportacions a països tercers també es veuran reduides, segons les mateixes dades.


La Dirección General de Agricultura de la UE estima que durante la campaña 2012-2013 habrá una producción de cereal de 279 millones de toneladas, lo que supondrá una disminución de 5,3 millones de toneladas de cereales en relación con la temporada anterior, según datos hechos públicos la semana pasada. Así, las exportaciones a países terceros también se verán reducidas según los mismos datos.

10 ago 2012

Els Pirienus podrien acollir fins a un centenar d'ossos bruns, segons un estudi

Els Pirineus podrien acollir fins a 110 ossos bruns, el que suposaria multiplicar per cinc l'actual població de plantígrads, segons un estudi de viabilitat del territori pirinenc que ha comptat amb la participació d'investigadors del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Segons es desprèn d'aquest treball, la població actual seria d'una vintena d'exemplars, una xifra molt allunyada dels 200 que habitaven la zona a principis del segle XX, quan els plantígrads eren autòctons, uns animals que es van anar extingint com a conseqüència de la convivència amb la presència humana. La única supervivent d'aquesta població genuïnament pirinenca, la ossa Canelle, va morir al 2004. Malgrat això, des del 1996 s'han realitzar diferents reintroduccions d'animals procedents d'Eslovènia, que han configurat l'actual colònia de plantígrads. Uns animals que han topat amb la reticència dels pagesos i ramaders de la zona, que atribueixen als plantígrads atacs en ramats i danys en collites.


Los Pirineos podrían acoger hasta 110 osos pardos, lo que supondría multiplicar por cinco la actual población de plantígrados, según un estudio de viabilidad del territorio pirenaico que ha contado con la colaboración de investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Según se desprende de este trabajo, la población actual sería de unos veinte ejemplares, una cifra muy alejada de los 200 que habitaban la zona a principios del siglo XX, cuando los plantígrados eran autóctonos, unos animales que se fueron extinguiendo como consecuencia de la convivencia con la presencia humana. La única superviviente de esta población genuínamente pirenaica, la osa Canelle, murió en 2004. Sin embargo, desde 1996 se han realizado diferentes reintroducciones de animales procedentes de Eslovenia, que han configurado la actual colonia de plantígrados. Unos animales que han topado con la reticencia de los agricultores y ganaderos de la zona, que atribuyen a los plantígrados ataques al ganado y daños en cosechas.

9 ago 2012

Ribera d'Ondara retrocedeix en el temps amb la Festa del Segar i el Batre

La sega es va fer el passat mes de juny                               Foto: Agronotícies
El municipi de Ribera d'Ondara (a la Segarra) farà un salt en el temps aquest dissabte 11 d'agost amb la primera edició de la seva recuperada Festa del Segar i el Batre, una celebració que permetrà fer les feines del camp tal i com es feien abans de la mecanització.
La festa començarà a les 7.30 hores del matí amb la concentració dels participants per anar a buscar les garbes, que després s'estendran a terra. Cap a les 9.00 hores els participants podran degustar un esmorzar popular, idoni per agafar forces, i continuar amb la resta d'activitats del dia que, a més del batre, que inclouen un concurs de dibuix pels més petits, un berenar i un sopar popular.


El municipio de Ribera d'Ondara (en la Segarra) realizará este fin de semana un salto en el tiempo con la primera edición de su recuperada Festa del Segar i el Batre, una celebración que permitirá realizar las tareas del campo tal y como se hacían antes de la mecanización.
La fiesta arrancará a las 7.30 horas de la mañana con la concentración de los participantes para ir a buscar las "garbes", que después se esparcirán en el suelo. Hacía las 9.00 horas de la mañana los participantes podrán degustar un desayuno popular, idóneo para coger fuerzas, y continuar con el resto de actividades del día, que, además del "batre", incluyen un concurso de dibujo para los más pequeños, una merienda y una cena popular.

7 ago 2012

Creen un sensor per detectar el punt de maduració de la fruita

Investigadors de l'Institut de Tecnologia  de Massachussets (EUA) han desenvolupat un sensor que detecta la quantitat d'etilè d'una fruita, o el que és el mateix, el gas que alliberen les fruites quan estan madures, el que permetria saber quan una peça esta en el seu punt òptim per al consum. 
Segons els mateixos investigadors, que han probat el seu descobriment amb diferents fruites, com pera, poma, plàtan o taronja amb bons resultats, aquest sensor es podria conectar a les caixes dels aliments, de manera que els venedors podrien saber quines caixes posar a la venda primer. 


Investigadores del Instituto de Tecnología de Massachussets (EEUU) han desarrollado un sensor que detecta la cantidad de etileno de una fruta, o lo que es lo mismo, el gas que liberan las frutas cuando están maduras, lo que permitiría saber cuando una pieza está en su punto óptimo para el consumo.
Según los mismos investigadores, que han probado con éxito su descubrimiento en diferentes frutas, como peras, manzanas, plátanos o naranjas, este sensor se podría conectar a las cajas de los alimentos, de modo que los vendedores podrían saber qué cajas poner a la venta primero.

6 ago 2012

La DO Montsant proposa unir música i tastos de vins durant una nit d'estiu

                                                                                               Foto: Rafael López Monné

Les nits d'estiu conviden al relax i a gaudir dels productes de la terra. Per això, la DO Montsant proposa un tast dels seus vins, acompanyat pel violí de Marta Cardona i el violoncel d’Oriol Aymat per al dijous 23 d’agost. Als matisos que aporten els vins de Montsant a la vista, l’olfacte, el gust i el tacte, s’hi sumaran en aquesta ocasió les sensacions que aportaran a l’oïda les melodies interpretades per aquests músics del duo “Montsant”.
 Els vins escollits per al tast, que dirigirà l’enòleg i membre del Consell Regulador de la DO, Joan Asens, són tres blancs i tres negres. Els primers, Ètnic blanc (Celler el Masroig), Clos d’Englora blanc (Baronia del Montsant) i Trossos Sants (Alfredo Arribas). Els negres, Finca l’Argatà (Joan d’Anguera), Aloja (Coca i Fitó) i Ètim Garnatxa (Coopertaiva Falset Marçà).
El tast tindrà lloc a l’Hotel Hostal Sport de Falset, el dijous 23 d’agost, a les 20h. Les inscripcions (places limitades) es poden formalitzar al web de la DO Montsant. El preu és de 20 euros.

Las noches de verano invitan al relax y a disfrutar de los productos de la tierra. Por eso, la DO  Montsant propone una cata de sus vinos, acompañada por el violín de Marta Cardona y el violonchelo de Oriol Aymat, para el jueves 23 de agosto. A los matices que aportan los vinos de Montsant a la vista, el olfato, el gusto y el tacto, se sumarán en esta ocasión las sensaciones que aportarán al oído las melodías interpretadas por estos músicos del dúo "Montsant".
 Los vinos elegidos para el cata, que dirigirá el enólogo y miembro del Consejo Regulador de la DO, Joan Asens, son tres blancos y tres tintos. Los primeros, Ètnic blanc (Celler el Masroig), Clos d’Englora blanc (Baronia del Montsant) y Trossos Sants (Alfredo Arribas). Los tintos, Finca l’Argatà (Joan d’Anguera), Aloja (Coca i Fitó) y Ètim Garnatxa (Coopertaiva Falset Marçà).
La cata tendrá lugar en el Hotel Hostal Sport de Falset, el jueves 23 de agosto, a las 20h. Las inscripciones (plazas limitadas) se pueden formalizar en la web de la DO Montsant. El precio es de 20 euros.



5 ago 2012

L'Agrobotiga d'Alcarràs posa en marxa un servei de venda per internet

Els nous temps demanen adaptar-se a noves necessitats, noves formes de viure i de comprar, per això l'Agrobotiga d'Alcarràs ha posat en marxa un nou servei de venda on-line a través de la seva pàgina web, que permetrà als seus clients comprar per internet i rebre la comanda a domicili.
L'especialitat de la botiga són els productes cooperatius i artesans, tant propis com d'altres cooperatives catalanes, i la seva oferta inclou begudes, fruita, conserves, sucs naturals, formatges, iogurts, xarcuteria, carns, arrossos i postres, entre d'altres.
L'agrobotiga, que pertany a la Cooperativa d'Alcarràs, es va inaugurar a l'abril del 2010, disposa d'una superfície de 150 metres quadrats i esta ubicada a la planta baixa de la mateixa cooperativa. És també membre de Fruits de Ponent.


Los nuevos tiempos piden adaptarse a nuevas necesidades, nuevas formas de vivir y de comprar, por eso la Agrobotiga d'Alcarràs ha puesto en marcha un nuevo servicio de venta on-line a través de su página web, que permitirá a sus clientes comprar por internet y recibir la comanda a domicilio.
La especialidad de la tienda son los productos cooperativos y artesanos, tanto propios como de otras cooperativas catalanas y su oferta incluye bebidas, fruta, conservas, zumos naturales, quesos, yogurts, charcutería, carne, arroces y postres, entre otros.
La Agrobotiga, que pertenece a la Cooperativa d'Alcarràs, se inauguró en abril de 2010, dispone de una superficie de 150 metros cuadrados y está ubicada en la planta baja de la misma cooperativa. Es también miembro de Fruits de Ponent.

4 ago 2012

Demanen celeritat en la concessió de les ajudes per l'incendi de l'Alt Empordà


Unió de Pagesos demana tant a l’administració de l’Estat com a la catalana la màxima celeritat a l’hora de concedir ajuts directes a la pagesia afectada per l’incendi de l’Alt Empordà, que va afectar unes 3.000 hectàrees de terreny agrícola d’un total de 14.000. El sindicat, que calcula que les pèrdues dels productors quant a infraestructures, maquinària i producció emmagatzemada  pugen a tres milions d’euros, espera que el Govern estatal i el català analitzin amb la major rapidesa possible els danys ocasionats pel foc en cada cas i puguin compensar de manera justa els afectats.
Unió de Pagesos demana al departament d’Agricultura que no s’estableixin limitacions per caçar senglars en la zona de l’Alt Empordà on es va produir l’incendi el passat 22 de juliol, ja que es tracta d’una àrea on hi ha una densitat molt alta de senglars, i quan es replantin els conreus de vinya, olivera i cirerers que es van cremar o van quedar molt malmesos pel foc, aquests animals salvatges de seguida acabarien amb les plantes joves.
El sindicat va recollir aquesta petició en una assemblea informativa que va tenir lloc ahir a la seva seu de Figueres, en la que es van explicar les demandes per pal·liar les afectacions de l’incendi, i a la qual van assistir uns 25 afectats i afectades.

Unió de Pagesos pide, tanto a la administración del Estado como a la catalana la máxima celeridad en el momento de conceder ayudas directas a los agricultores afectados por el incendio del Alt Empordà, que afectó unas 3.000 hectáreas de terreno agrícola de un total de 14.000. El sindicato, que calcula que las pérdidas de los productores en infraestructuras, maquinaria y producción almacenada ascienden a tres millones de euros, espera que el gobierno estatal y el catalán analicen con la mayor rapidez posible los daños causados por el fuego en cada caso y puedan compensar de manera justa a los afectados.
El sindicato pide al Departament d'Agricultura que no se establezcan limitaciones para cazar jabalíes en la zona del Alt Empordà donde se produjo el incendio el pasado 22 de julio, ya que se trata de una área donde se da una densidad muy alta de jabalíes, y cuando se replanten los cultivos de viña, olivo y cerezos que se quemaron o que quedaron muy dañados por el fuego, estos animales salvajes enseguida acabarían con las plantas jóvenes.
El sindicato recogió esta petición en una asamblea informativa que tuvo lugar ayer en su sede de Figueres, en la que se explicaron las demandas para paliar las afectaciones del incendio, a la que asistieron unos 25 afectados.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...