27 nov 2012

Agricultura destina 8,6 milions d'euros a ajudes pel benestar animal del porcí


El Departament d'Agricultura va resoldre la setmana pasada favorablement 288 so·licituds d'ajudes per a la modernització d'explotacions ramaderes per un import total de 8,6 milions d'euros, que suposen una inversió total de gairebé 20 milions d'euros. Aquests diners serviran per a realitzar les inversions necessàries per adaptar les explotacions a les noves normes comunitàries sobre benestar animal.
La mitjana de les ajudes es de 30.000 euros per explotació. Segons ha explicat el departament, es vol donar el màxim suport a les explotacions de porcí que han de realitzar inversions per adaptar-se a les normes de benestar animla, facilitant els ajuts i el crèdit a aquest sector.


El Departament d'Agricultura resolvió la semana pasada favorablemente 288 solicitudes de ayudas por la modernización de explotaciones ganaderas por un importe total de 8,6 millones de euros, que suponen una inversión total de casi 20 millones de euros. Este dinero servirá para realizar las inversiones necesarias para adaptar las explotaciones a las nuevas normas comunitarias sobre bienestar animal.
La media de las ayudas es de 30.000 euros por explotación. Según ha explicado el departamento, se quiere dar el máximo apoyo a las explotaciones de porcino que deben realizar inversiones para adaptarse a las normas de bienestar animal, facilitando las ayudas y el crédito a este sector.

16 nov 2012

La FCAC presenta als partits el Pla d'Acció per defensar el paper estratègic de les cooperatives


El president de la FCAC, Joan Pere Colat, presentant el Pla d'Acció al candidat de CiU i actual president Artur Mas

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està mantenint una roda de contactes amb representants dels diferents partits polítics que es presenten a les eleccions autonòmiques amb l’objectiu de presentar el seu “Pla d’acció al nou Govern” de cara a la pròxima legislatura. De moment, la FCAC s’ha reunit amb Convergència i Unió (CiU) i amb el Partit Popular (PPC). Està previst que el proper dimarts, 20 de novembre, mantingui una trobada amb el Partit Socialista (PSC) i que, en els pròxims dies, es posi data a la reunió amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).
Per al president de la FCAC, Josep Pere Colat, cal que “es garanteixi el paper estratègic de l’agroindústria cooperativa, i que es potenciïn les cooperatives com a model d’empresa a potenciar en el context actual”.
El sector considera que són línies prioritàries de treball l’impuls al Pla Marc del Cooperativisme Agrari com a instrument per a la definició d’estratègies de futur del sector i la modificació de la Llei de cooperatives per adaptar-la a la realitat del sector, entenent que caldria entrar una proposta al Parlament al llarg de 2013.
Altres eines a consolidar són el Pla de Concentració, Intercooperació i Modernització de les cooperatives, els recursos per a la millora de la comercialització agroalimentària i la defensa del model de les cooperatives amb secció de crèdit.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) está manteniendo una ronda de contactos con representantes de los diferentes partidos políticos que se presentan a las elecciones autonómicas con el objetivo de presentar su Plan de Acción al nuevo gobierno de cara a la próxima legislatura. De momento, la FCAC se ha reunido con CiU y el PP y está previsto que el lunes lo haga con el PSC. En los próximos días tiene previsto poner fecha a su reunión con ERC.
Para el presidente de la FCAC; Josep Pere Colat, es necesario que "se garantice el papel estratégico de la agroindustria cooperativa y que se potencien las cooperativas como modelo de empresa a potenciar en el contexto actual".
El sector considera que son líneas prioritarias de trabajo el impulso al plan marco del cooperativismo como instrumento para la definición de estrategias de futuro del sector y la modificación de la ley de cooperativas para adaptarla a la realidad del sector, entendiendo que habría que entrar una propuesta al Parlament a lo largo de 2013.
Otras herramientas a consolidar son el Plan de Concentración, Intercooperación y Modernización de las cooperativas, los recursos para la mejora de la comercialización agroalimentaria y la defensa del modelo de las cooperativas con sección de crédito.

15 nov 2012

UP assegura que "en cap cas" la independència suposaria perdre les ajudes agràries de la UE

Unió de Pagesos ha assegurat avui que en cap dels escenaris en els quals es donés un possible procés d'independència de Catalunya "no hi hauria cap motiu" perquè la pagesia, l'agroindústria o el món rural de Catalunya hagués de deixar de rebre els ajuts agraris, ja que aquestes subvencions, com ara la PAC, "no perillarien".
Així de contundent s'ha mostrat el sindicat, responent a una de les preguntes que més s'han fet els pagesos en sentir parlar d'independència: Perdrem la PAC? Doncs sembla que la resposta és no. Almenys així ho diu UP; que ha analitzat tres possibles escenaris que acabarien amb la independència de Catalunya. El primer d'ells seria que s'arribés a la independència a través d'un procés sense acord amb l'Estat Espanyol, però ajustat al dret internacional. En aquest cas, diu UP que es generaria una situació transitòria en la qual seria imprescindible la reforma per unanimitat dels tractats de la Unió Europea per recollir-hi el nou estat. En aquest cas, segons el sindicat, els ajuts a la pagesia s'anirien cobrant a compte de les aportacions que Catalunya no podria fer a la UE en no existir els mecanismes institucionals per fer-la efectiva.
Un segon supòsit que ha analitzat UP és què passaria si Catalunya arribés a la independència per una declaració unilateral no ajustada al dret internacional. En aquest cas, diu el sindicat, caldria esperar a una ampliació de la UE per formar-ne part. Tot i això, a Catalunya s'hauria de seguir aplicant el dret europeu per poder tornar a ser membre (una de les premisses bàsiques per assolir-ho). En no ser reconegut com a membre, no es generaria l'obligació de contribuir al sosteniment de la Unió Europea mentre no s'incorporés. Per tant, Unió de Pagesos considera que el nou estat podria fer front als pagaments equivalents a la PAC, ja que, "fins i tot disposaria d'un marge econòmic folgat amb els tributs recaptats, en no haver de pagar a la UE fins a la seva incorporació". En aquest segon cas, doncs, seria el govern del nou estat el que pagaria l'equivalent a la PAC mentre no s'incorporés a la UE:
Finalment, Unió de Pagesos ha analitzat què passaria amb els ajudes en el cas de que s'arribés a la independència mitjançant un procés pactat amb l'Estat espanyol. Si es donés aquesta situació, diu UP, "tampoc perillarien els ajuts a la pagesia", doncs hi hauria una continuitat jurídica en la PAC entre la situació prèvia i la posterior. En aquest sentit, recorda que la UE rep finançament dels estats a partir de l'IVA que recpata, dels aranzels que es cobren a les importacions i un participació en funció del PIB. Catalunya representa prop del 20% del total de la de l'Estat espanyol.
L'equip tècnic del sindicat ha elaborat un informe complet amb aquests tres supòsits arran de la preocuapció entre el sector per un possible escenari d'independència i sense que s'expliqués de forma clara quin seria el futur de la PAC si es donés aquest cas.

Unió de Pagesos ha asegurado hoy que en ninguno de los escenarios en los que podría darse un posible proceso de independencia de Catalunya "no habría ningún motivo" para que la agricultura, la agroindustria o el mundo rural catalán tuviera que dejar de recibir las ayudas agrarias, ya que estas subvenciones, como la PAC, "no peligrarían".
Así de contundente se ha mostrado el sindicato respondiendo a una de las preguntas qué más se han hecho los agricultores catalanes cada vez que oyen hablar de independencia: Perderemos la PAC? Pues parece que la respuesta es no, al menos así lo asegura UP, que ha analizado tres posibles escenarios que acabarían con la independencia de Catalunya. El primero de ellos sería que se llegar a la independencia a través de un proceso sin acuerdo con el Estado español, pero ajustado al derecho internacional. En este caso, dice UP, se generaría una situación transitoria en la que sería imprescindible la reforma por unanimidad de los tratados de la Unión Europea para recoger el nuevo estado. En este caso, según el sindicato, las ayudas a la agricultura se irían cobrando a cuenta de las aportaciones que Catalunya no podría hacer a la UE al no existir los mecanismos institucionales para hacerlo efectivo.
Un segundo escenario que ha analizado UP es que Catalunya llegara a la independencia por una declaración unilateral no ajustada al derecho internacional. En este caso, explica UP, habría que esperar a una ampliación de la UE para formar parte del grupo. Sin embargo, en Catalunya debería seguir aplicándose el derecho europeo para poder volver a ser miembro (una de las premisas básicas para conseguirlo). Al no ser reconocido como miembro, no se generaría la obligación de contribuir al sostenimiento de la UE mientras no se incorporara. Por lo tanto, UP considera que el nuevo estado podría hacer frente a los pagos equivalente a la PAC, ya que," incluso dispondría de un margen económico holgado con los tributos recaudados al no haber de pagar a la UE hasta su incorporación".
Finalmente, Unió de Pagesos ha analizado qué pasaría con las ayudas de la UE en caso de que se llegara  a la independencia a través de un proceso pactado con el Estado español. Si se diera esta situacion, dice UP, "tampoco peligrarían las ayudas a la agricultura", pues existiría una continuidad jurídica en la PAC entre la situación previa y la posterior. En este sentido, recuerda que Catalunya aporta el 20% de lo que el Estado español destina a la UE (a través del IVA; las tasas a las importaciones y una participación en función del PIB).
El equipo técnico del sindicato ha elaborado un informe sobre este tema a raíz de la preocupación existente en el sector sobre qué pasaría con las ayudas de la PAC en el caso de una posible independencia.


Neix Terra i Taula, una unió de productors i restauradors del Baix Penedès


Aquest dimarts 13 de novembre s’ha presentat el col·lectiu Terra i Taula format per productors i cuiners del Baix Penedès. L’acte de presentació s’ha dut a terme al Mas 
de les Gralles (a la Bisbal del Penedès) i ha servit per presentar les bases d’aquest projecte, els motius de la seva creació i els integrants que en formen part. Finalment els integrants han posat en pràctica la filosofia de Terra i Taula amb una degustació de plats elaborats amb productes acompanyats amb maridatge de vins.
Terra i Taula esta integrat per productors agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de  la màxima qualitat en els productes, elaboracions i serveis. Des de l'associació s'entén aquesta unió com "natural i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la nostra comarca a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya". El paper dels cuiners serà "divulgar i reconèixer els productes de la nostra comarca a través d’elaboració de jornades gastronòmiques, publicació de receptes, confecció de tallers culinaris, actes de divulgació, entre d’altres".
Els productors, per la seva banda, es comprometen a treballar "per la recerca constant i rigorosa per oferir productes amb les millors qualitats organolèptiques possibles". Entre els productors hi ha cellers, productors d'oli, de verdures, formatgeries o productors de calçots, entre d'altres.



14 nov 2012

Unió de Pagesos crida a la pagesia a unir-se a la vaga general

Unió de Pagesos va fer públic ahir un comunicat en el que diu haver pres la decisió, juntament amb altres organismes de representació dels treballadors autònoms de Catalunya, de fer una crida a la pagesia a seguir la vaga general i a participar en les manifestacios convocades arreu del país.
Segons el sindicat, els principals motius són "el refús de les polítiques pressupostàries restrictives del Govern de l'Estat i de la Govern de la Generalitat", la defensa del "manteniment del poder adquisitiu de les pensions i del sistema públic de seguretat social", la reivindicació de "continuar la millora de la protecció social dels autónoms i equipararl-la amb la de la resta dels treballadors" i el reclam de "polítiques actives de suport a l'agricultura i la ramaderia castigades per la crisi", així com també "exigir als governs central i autonòmic que garanteixin l'accés al crèdit".
Altres organitzacions agràries, com COAG, també s'ha mostrat favorables a la vaga general.

Unió de Pagesos hizo público ayer un comunicado en el que dice haber tomado la decisión, conjuntamente con otros organismos de representación de los trabajadores autónomos de Catalunya, de realizar un llamamiento a la agricultura a seguir la huelga general y a participar en las manifestaciones convocadas en todo el país.
Según el sindicato, los principales motivos son "el rechazo de las políticas presupuestarias restrictivas del gobierno del Estado y del gobierno de la Generalitat", la defensa del "mantenimiento del poder adquisitivo de las pensiones y del sistema público de seguridad social", la "reivindicación de continuar con la mejora de la protección social de los autónomos y equiparla con la del resto de los trabajadores" y el reclamo de "políticas activas de apoyo a la agricultura y a la ganadería castigadas por la crisis", así como también "exigir a los gobiernos central y autonómico que garanticen el acceso al crédito".
Otras organizaciones agrarias, como COAG; también se han mostrado favorables a la huelga general.

13 nov 2012

A exposició pública el projecte de decret per regular les SAT


El Departament d'Agricultura va sotmetre la setmana passada a informació pública el Projecte de Decret que ha de regular les Societats Agràries de Transformació (SAT). El document es podrà consultar durant un termini de quinze dies a partir de la data de publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Els interessats podran fer-ho a les delegacions territorials d'Agricultura o a través de la web del departament.
Les societats agràries de transformació són societats civils de finalitat econòmica social amb una gran presència al sector agroalimentari català i la Generalitat considera que cal fer alguns canvis i ajustos al decret que les regula per adaptar-les als nous temps i fer-les més operatives.
El nou decret flexibilitza alguns requeriments, té en compte la base familiar de moltes SAT, fixa l'import de capital social mínim i estableix la documentació que les SAT han de remetre periòdicament al registre (simplificant la tramitació administrativa i la càrrega documental). Així mateix, preveu la implantació progressiva de l'ús dels mitjans electrònics sempre que sigui possible en les comunicacions i els tràmits amb les SAT.


12 nov 2012

UP denuncia la nova col·locació de les tanques cinergètiques a l'Eix Transversal


Unió de Pagesos ha denunciat avui que la noca col·locació de tanques cinergètiques a la C-25 (l'Eix Transversal) fins a 20 metres camp endins del límit de la carretera genera brutícia i perjudica l'entorn. El sindicat ja havia demanat a la Direcció General de Carreteres que permetés tornar a situar aquestes tanques tal i com estaven abans, ja que, amb l'actual col·locació, segons UP, si no es fa un manteniment molt acurat de l'espai que queda dins d'aquestes tanques, s'incrementa el risc d'incendi, així com també fitosanitari per als cultius propers.

Unió de Pagesos ha denunciado hoy que la nueva colocación de vallas cinergéticas en la C-25 (Eix Transversal) hasta 20 metros del límite de la carretera genera suciedad y perjudica el entorno. El sindicato ya había pedido a la Direcció General de Carreteres que se permitiera volver a situar las vallas donde estaban antes, puesto que con la actual colocación, según UP, debe hacerse un mantenimiento muy esmerado del espacio interior de las vallas, ya que de lo contrario se incrementa el riesgo de incendio y fitosanitario para los cultivos próximos.

Premis a la innovació, la responsabilitat social i la emprenedoria en les cooperatives

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha volgut reconèixer l'esforç, el treball, la innovació i l'empenta del cooperativisme català. Per això, el passat divendres, en el marc de la celebració de l'Any internacional de les Cooperatives, va lliurar els primers premisCOOP.
En la categoria de Desenvolupament Rural el primer premi va ser per la cooperativa Agrària i Ramadera del Pallars de Sort, per la seva contribució a l'augment del valor afegit de la producció ecològica al Pallars. En aquesta mateixa categoria es va premiar també a la cooperativa Agrària Baixa Tordera, amb el segon premi, mentre que el tercer va quedar desert.
En la categoria d'Agrobotigues es va premiar a la SAT Vall d'en Bas, per la seva campanya de màrqueting de carnisseria, mentre que el segon premi va ser per Sant Isidre de les Borges Blanques i el tercer per a Agrària la Baixa Tordera.
Els premis a la Responsabilitat Social i Empresarial van anar a para a mans de La Fageda, per la seva política d'inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, al grup Actel (2n premi) i a la Cooperativa de Falset Marçà (3r premi).
En Emprenedoria es va premiar a la cooperativa Del Camp d'Alcarràs, pel seu projecte del Fons de Terres, a l'Agrària Plana de Vic (2n premi) i a la SAT Apícola del Perelló (3r premi).
Pel que fa a la internacionalització, es va donar el primer premi a Cotècnica, de Bellpuig, pel seu projecte Segle XXI d'alimentació animal, el segon a Acomont, d'Ulldecona, i el tercer a l'Unió Corporació Alimentària de Reus, que també es va fer amb el primer premi en la categoria d'Innovació, pels seus nous productes a partir de fruita seca. En Innovació també van ser guardonats el Celler Domenys (de Sant Jaume de Domenys) i la Olivarera del Baix Ebre (Camarles).
Finalment, pel que fa a la Cooperació es va premiar al Celler Domenys pel seu procés de fusió, ja que és fruit de la unió de cinc cooperatives, al grup Actel (Segrià) i a l'Arbequina (Arbeca).
Els premis es van lliurar en un acte celebrat a la Llotja de Lleida que va comptar amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí i que va ser conduit per l'actriu Lloll Bertran.


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha querido reconocer el esfuerzo, el trabajo, la innovación y el empuje del cooperativismo catalán. Por eso, el pasado viernes, en el marco de la celebración del Año Internacional de las Cooperativas, entregó los primeros premios COOP.
En la categoría, de Desarrollo Rural, el primer premio fue para la cooperativa Agrària i Ramadera del Pallars de Sort, po su contribución al aumento del valor añadido de la producción ecológica en el Pallars. En esta misma categoría se premió también a la cooperativa Agrària la Baixa Tordera con el  segundo premio. El tercero quedó desierto.
En la categoría de Agrotiendas se premió a la SAT Vall d'en Bas, por su campaña de marketing de carniceria, mientras que el segundo premio fue para Sant Isidre de les Borges Blanques y el tercero para Agrària la Baixa Tordera.
Los premios a la Responsabilidad Social y Empresarial fueron a manos de La Fageda, por su política de inserción laboral de personas con discapacidad intelectual, al grupo Actel (Segrià) y a la Cooperativa de Falset-Marçà (Priorat).
En Emprenduría se premió a la cooperativa Del Camp d'Alcarràs, por su proyecto de fondo de tierras, al a Agrària Plana de Vic (con el segundo premio) y a la SAT Apícola del Perelló (con el tercer premio).
En lo referente a la internacionalización, se dio el primer premio a Cotècnica de Bellpuig, por su proyecto Segle XXI de alimentación animal, el segundo a Acomont (Ulldecona) y el tercero a Unió Corpració Alimentària de Reus, que también fue premiada en la categoría de Innovación por sus nuevos productos con fruta seca. En esta misma categoría de Innovación, se galardonó con el segundo premio al Celler Domenys (Sant Jaume de Domenys) y a la Olivarera del Baix Ebre (Camarles).
Finalmente, en lo referente a la Cooperación se premió al Celler Domenys por su proceso de fusión, ya que es fruto de la unión de cinco cooperativas, al grupo Actel (Segrià) y a la Abequina (Arbeca).
Los premios se entregaron en La Llotja de Lleida en un acto presidido por el conseller Josep María Pelegrí y presentado por Lloll Bertran.

Els EUA revisen a la baixa les previsions de collita mundial de blat

L'informe WASDE del mes de novembre (el document que elabora mensualment el departament d'Agricultura dels EUA amb les previsions de collita mundial) ha rebaixat en dos milions de tones la producció de blat respecte a la xifra que havia previst al mes d'octubre, passant de 653 milions de tones als 651 de la última estimació, feta pública avui.
El text explica aquesta reducció per la mala collita d'Austràlia (sotmesa a una forta sequera) i de Turquia (on el clima fred i humit del principi de la temporada ha retardat el desenvolupament de les plantes i ha augmentat les plagues).
Pel que fa al blat de moro, l'informe revisa les dades de l'octubre amb un augment. Així, es pasa d'una previsió de 700 milions de tones a 840.

El informe WASDE del mes de noviembre (el documento que elabora mensualmente el departamento de agricultura de EEUU con las previsiones de cosecha mundial) ha rebajado en dos millones de toneladas la producción de trigo respecto a la cifra que había previsto en el mes de octubre, pasando de 653 millones de toneladas a los 651 de la ultima estimación, hecha pública hoy.
El texto explica esta reducción por la mala cosecha de Austria (sometida a una fuerte sequía) y de Turquía (donde el clima frío y húmedo del inicio de la campaña ha retardado el desarrollo de las plantas y propiciado el aumento de plagas).
En lo referente al maíz, no obstante, el informe revisa al alza los datos de octubre. Así, se pasa de una previsión de 700 millones de toneladas a otra de 840.

El reconegut director Isaki Lacuesta roda un vídeo per a la DO Empordà





Un americà que passa un mal moment arriba a l'Empordà per trencar amb el passat. La seva dona l'ha deixat i es veu incapaç de superar el dolor que li causa el desamor, per això abandona els Estats Units. Aquest és el punt de partida del vídeo que el cineasta Isaki Lacuesta ha rodat aquests dies per promocionar els vins i l'oferta enoturística de la DO Empordà. La iniciativa té com a objectiu donar a conèixer la rica i variada oferta de la denominació d'origen, tant pel que fa als seus vins com a les activitats culturals, comercials i d'oci que organitzen els cellers. El vídeo, que es podrà veure ben aviat, esta protagonitzat per Mark Schardan i Txe Arana i transcorre en diversos escenaris: les vinyes de l'Empordà i molts dels seus paisatges (Roses, Fonteta, Colera, Platja d'Aro o Vilajuïga,entre d'altres).
Isaki Lacuesta és un reconegut director gironí d'origen basc que ha realitzat mitja dotzena de llargmetratges, entre ells el film Los Pasos Dobles, que va ser guardonat amb la Concha de Oro del Festival de Cine de San Sebastián l'any 2011.
Ha rebut també premis en diferents festivals i certamens internacionals i el premi Gaudí per Los Condenados l'any 2009.

Una americano que pasa un mal momento llega al Empordà para romper con el pasado. Su mujer lo ha abandonado y se ve incapaz de superar el dolor del desamor. Por ello, huye de los Estados Unidos. Éste es el punto de partida del vídeo que el cineasta Isaki Lacuesta ha rodado estos días para promocionar los vinos y la oferta enoturística de la DO Empordà. La iniciativa tiene como objetivo dar a conocer la rica y variada oferta de la denominación de origen, tanto en lo referente a sus vinos como a las actividades culturales, comerciales y de ocio que organizan las bodegas. El vídeo, que se podrá ver pronto, está protagonizado por Mark Schardan y Txe Arana y transcurre en diferentes escenarios: las viñas del Empordà o muchos de sus paisajes (Roses, Colera, Platja d'Aro, Fonteta o Vilajuïga, entre otros).
Isaki Lacuesta es un reconocido director gerundense de origen vasco que ha realizado media docena de largometrajes, entre ellos el film Los Pasos Dobles, galardonado con la Concha de Oro del Festival de Cine de San Sebastián en 2011. Ha recibido también premios en diferentes festivales y certámenes internacionales y el premio Gaudí por Los Condenados en el año 2009.

La DO Montsant serveix més de 6.000 degustacions de vi a Barcelona


Més de 6.000 degustacions de vi servides és l'exitós balanç de la segona edició de la mostra Montsant es planta a Barcelona, que va tenir lloc dissabte davant del Mercat de Santa Caterina de la capital catalana i en la que hi van prendre part 24 cellers de la DO Montsant.
Jaume Domènech, president de la DO, creu que actes com el del passat dissabte "són molt importants si volem augmentar la presència dels nostres vins a Catalunya" perquè el consumidor percep "de manera clara la marca Montsant" i, segons Domènech, "l'associa a un producte de gran qualitat". En aquest sentit, el president de la DO afegeix que cites com Montsant es planta a Barcelona "enriqueixen el foment de la cultura del vi a Catalunya i això és una qüestió a tenir molt en compte si volem ser-hi més presents".

Más de 6.000 degustaciones de vino servidas es el exitoso balance de la segunda edición de la muestra Montsant es planta a Barcelona, que tuvo lugar el pasado sábado delante del mercado de Santa Caterina de la capital catalana y en la que tomaron parte 24 bodegas de la DO Montsant. 
Jaume Domènech, presidente de la DO, cree que actos como el del pasado sábado "son muy importantes si queremos augmentar la presencia de nuestros vinos en Catalunya" porque el consumidor percibe "de manera clara la marca Montsant" y, según Domènech, "la asocia a un producto de gran calidad". En este sentido, el presidente de la DO añade que citas como Montsant es planta a Barcelona "enriquecen el fomento de la cultura del vino en Catalunya y ésta es una cuestión a tener en cuenta si queremos estar más presentes".

Un caçador dispara accidentalment a un boletaire a Tordera

Un home va resultar dissabte ferit greu en una cama després de rebre l'impacte del tret d'un caçador quan buscava bolets en una zona de muntanya del terme municipal de Tordera (Barcelona).
Els fets van passar al voltant de les 11.00 hores del matí, quan l'home, d'uns 60 anys, buscava bolets a la zona de la Roca de la Guilla, al Serrat de la Crestada, i va rebre l'impacte fortuït de bala d'un caçador, que li va provocar una ferida a la cama. El boletaire es trobava en una zona de difícil accés, el que va fer necessària la intervenció del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), que van rescatar al ferit amb el sistema de grua d'un helicòpter.
Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques, el boletaire va resultar ferit greu i va ser traslladat a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona per l'helicòpter medicalitzat. Paral·lelament, els Mossos han obert una investigació  per aclarir els fets.

Un hombre resultó herido grave el pasado sábado en una pierna después de recibir el impacto de la bala de un cazador cuando buscaba setas en una zona de montaña en el término municipal de Tordera (Barcelona).
Los hechos sucedieron alrededor de las 11.00 horas de la mañana, cuando el hombre, de unos 60 años, recogía setas en la zona de la Roca de la Guilla, en el Serrat de la Crestada, y recibió el impacto fortuito de la bala de un cazador, lo que le causó una herida en la pierna. El buscador de setas se encontraba en una zona de difícil acceso, lo que hizo necesaria la intervención del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), que lo rescataron con el sistema de grúa de un helicóptero.
Según el Sistema de Emergències Mèdiques, el hombre resultó herido grave y fue trasladado al hospital Vall d'Hebron de Barcelona con un helicóptero medicalizado. Paralelamente,  los Mossos d'Esquadra han abierto una investigación para esclarecer los hechos.



8 nov 2012

Rússia podria acabar a finals d'any el cereal que tenia previst exportar fins al juny

Rússia ha exportat  gairebé 9,8 milions de tones de cereales des del principi de l'actual temporada agrícola (1 de juliol) fins al 24 d'octubre, segons ha informat el Ministeri d'Agricultura, una xifra molt elevada si tenim en compte que el potencial exportador del país es va xifrar en 12 milions de tones fins al final de la campanya (juny de 2013), per la qual cosa, si el ritme exportador és el previst, el país acabarà a finals d'any amb el cereal que tenia destinat per a exportar.
Segons les previsions, Rússia vendrà durant el vigent mes de novembre 1,5 tones més de cereal i al voltant d'un milió més durant desembre, per la qual cosa a finals d'any fregarà els 12 milions de tones i  haurà venut tot el que tenia intenció d'exportar fins al juny, per la qual cosa les vendes a l'exterior a partir d'aleshores seran pràcticament nul·les si es compleixen aquests pronòstics.
Així doncs, Rússia, tercer exportador mundial de cereral, tindrà poc marge de maniobra per seguir abastint als mercats internacionals durant els primers mesos de 2013. De moment, no obstant, rebutja un tancament de fronteres como el que va aplicar amb la sequera de 2010.

Rusia ha exportado casi 9,8 millones de toneladas de cereales desde principios de la actual temporada agrícola (1 de julio) hasta el 24 de octubre, según informó el Ministerio de Agricultura ruso, una cifra muy elevada si tenemos en cuenta que el potencial exportador del país se cifró en 12 millones de toneladas hasta finales de campaña (junio de 2013), por lo que, si el ritmo exportador es el previsto, el país acabará a finales de año con el cereal que tenía reservado para la exportación.
Según las previsiones, Rusia venderá 1,5 millones de toneladas de cereales durante el vigente mes de noviembre i alrededor de un millón más durante diciembre, por lo que a finales de año rozará los 12 millones de toneladas y habrá vendido todo lo que tenía intención de exportar hasta junio. De este modo, las ventas al exterior a partir de entonces podrían ser prácticamente nulas, si se cumplen los pronósticos.
Así pues, Rusia, el tercer exportador mundial de cereal, tendrá poco margen de maniobra para seguir abasteciendo a los mercados internacionales durante los primeros meses de 2013. De momento, sin embargo, rechazar un cierre de fronteras como el que aplicó tras la sequía de 2010.

El Parlament Europeu posposa les seves propostes a la nova PAC fins al gener

La Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu ha posposat fins a finals de gener la data d'adopció de les seves propostes per a la reforma de la PAC, ja que els eurodiputats esperen que aleshores els caps d'Estat i de Govern hagin acordat un pressupost per a la UE (i, per tant, també per a la PAC) per al període 2014-2020. 
L'argument de la comissió per explicar aquest retard és que no es pot planificar la nova política agrària comú sense saber de quants diners es disposarà per portar-la a la pràctica. "El marc financer és essencial per dibuixar la forma de la futura PAC" van explicar fonts de la comissió.

La Comisión de Agricultura del Parlamento Europeo ha pospuesto hasta finales de enero la adopción de sus propuestas para la reforma de la PAC, ya que los eurodiputados esperan que por entonces los jefes de Estado y de Gobierno hayan acordado un presupuesto para la UE (y, por lo tanto, también para la PAC) para el periodo 2014-2020.
El argumento de la comisión para explicar este retraso es que no se puede planificar la nueva política agraria común sin saber de cuánto dinero se dispondrá para ponerla en práctica. "El marco financiero es esencial para dibujar la forma de la futura PAC" explicaron fuentes de la comisión.

La FCAC lliura demà els guardons que premien les millors iniciatives cooperativistes agràries

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) té previst fer el lliurament demà dels primers premis COOP, en un acte que tindrà lloc a la Llotja de Lleida en el marc de la jornada La Força del Cooperativisme, que aglutinarà representants de cooperatives agràries d'arreu de Catalunya per commemorar l'Any Internacional de les Cooperatives. La coneguda actriu catalana Lloll Bertran serà l'encarregada de presentar i conduir l'acte, que serà presidit pel conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.
Els premis COOP distingiran l'esforç de les cooperatives que han dut a terme experiències destacades en àmbits com la innovació, la internacionalització, les agrobotigues o el desenvolupament rural, entre d'altres. En total, s'hi han presentat una cinquantena de projectes cooperatius.
També està previst fer una taula rodona sobre els reptes dels cooperativisme agrari amb respresentants europeus d'aquest sector.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) entregarà mañana los primeros premios COOP, en un acto que tendrá lugar en la Llotja de Lleida en el marco de la jornada La Força del Cooperativisme, que aglutinará a representantes de cooperativas agrarias de toda Catalunya para conmemorar el Año Internacional de las Cooperativas. La conocida actriz catalana Lloll Bertran será la encargada de presentar y conducir el acto, que estará presidido por el conseller de Agricultura, Josep Maria Pelegrí.
Los premios COOP distinguirán el esfuerzo de las cooperativas que han llevado a cabo experiencias destacadas en ámbitos como la innovación, la internacionalización, las agrotiendas o el desarrollo rural, entre otros. En total, se han presentado unos 50 proyectos cooperativos.
También está previsto realizar una mesa redonda sobre los retos del cooperativismo agrario con representantes europeos del sector.


Agroseguro paga 47 milions d'euros en indemnitzacios per les pedregades de l'estiu

La setmana passada Agroseguro va pagar la pràctica totalitat de les indemnitzacions corresponents als danys provocats per les tempestes d'aquest estiu, especialment les pedregades que van afectar a diferents comarques del Pla de Lleida, com el Segrià o el Pla d'Urgell, segons ha informat el departament d'Agricultura.
En total, s'han peritat 19.170 hectàrees que van resultar afectades per la pedra i s'ha pagat 45,2 milions d'euros en conreus fructícoles, 1,3 milions d'euros en herbacis extensius i 1,2 milions d'euros per afectacions en raïm de vinificció.

La semana pasada Agroseguro pagó la práctica totalidad de las indemnizaciones correspondientes a los daños provocados por las tormentas de este verano, especialmente las granizadas que afectaron diferentes comarcas del Pla de Lleida, como el Segrià o el Pla d'Urgell, según ha informado el departamento de Agricultura.
En total, se han peritado 19.170 hectáreas que resultaron afectadas por el granizo y se ha pagado 45,2 millones de euros en cultivos frutales, 1,3 millones de euros en herbáceos extensivos y 1,2 millones de euros por afectaciones en uva de vinificción.




Quatre boletaires es van perdre ahir en diferents puns de la geografia catalana

Els Bombers de la Generalitat van treballar entre dimarts a la tarda i el dia d'ahir en quatre operacions de recerca de persones que s'havien perdut mentre buscaven bolets al bosc, dues d'elles a Senterada (Pallars Jussà), una altra a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) i, finalment, una quarta a Cornudella de Montsant (al Priorat).
Ahir, poc després de les 13.30 hores de la tarda els Bombers van rebre l'avís de la desaparició d'un home que havia sortit a recollir bolets a Senterada. L'home, de 50 anys i veí de Ripollet, es va distanciar del grup de tres amics amb els que anava i no el van tornar a veure. Mentre realitzaven la trucada a emergències, un altre membre del grup va sortir a buscar-lo i també es va perdre. Després d'unes hores de recerca, els van trobar en bon estat de salut per la zona de Pinyana.
També ahir a la tarda, es va notificar la desaparició d'una dona de 79 anys que havia sortit a buscar bolets a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), que va ser trobada pels Mossos d'Esquadra, també en bon estat de salut.
La nit anterior (del dimarts al dimecres) s'havia perdut una quarta persona també mentre buscava bolets per la zona del barranc de la Moleta (a Cornudella de Montsant), una dona de 74 anys, la desaparició de la qual es va denunci a les 21.40 hores del vespre. Finalment, va ser trobada a les 3 de la matinada sana i estàlviva.
Per evitar situacions com aquestes, que són força habituals durant la temporada de bolets, des de la Generalitat es recomana seguir unes normes de seguretat quan es surt al bosc (les podeu consultar aquí). 


Los Bombers de la Generalitat trabajaron entre el martes por la noche y el día de ayer en cuatro operaciones de búsqueda de personas que se habían perdido mientras buscaban setas en el bosques, dos de ellas en Senterada (Pallars Jussà), otra en Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) y, finalmente, una cuarta en Cornudella de Montsant (Priorat).
Ayer, poco después de las 13.40 horas de la tarde, los Bombers recibieron el aviso de la desaparición de un hombre que había salido a recoger setas en Senterada. El hombre, de 50 años y vecino de Ripollet, se distanció del grupo de tres amigos con los que iba y no lo volvieron a ver. Mientras realizaban la llamada a emergencias, otro miembro del grupo salió a buscarlo y también se perdió. Después de unas horas de búsqueda, los encontraron en buen estado de salud en la zona de Pinyana.
También ayer por la tarde, se notificó la desaparición de una señora de 79 años que había salido a buscar setas en Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), que fue encontrada por los Mossos d'Esquadra, también en buen estado de salud.
La noche anterior (la del martes al miércoles) se había perdido una cuarta persona también mientras buscaba setas por la zona del barranco de la Moleta (en Cornudella de Monstsant), una mujer de 74 años, la desaparición de la cual se denunció a las 21.40 horas. Finalmente, fue encontrada a las 3 de la madrugada en perfecto estado. Para evitar situaciones como éstas, que son bastante habituales durante la temporada de setas, des de la Generalitat se recomienda seguir unas normas de seguridad cuando se sale al bosque (las podéis consultar aquí)

5 nov 2012

Les últimes pluges revitalitzen una temporada fluixa de bolets

Les últimes pluges i les temperatures relativament suaus del mes d'octubre han revitalitzat una temporada de bolets que es presentava més aviat fluixa, segons ha explicat a Agronotícies l'expert en micologia forestal i investigador del Centre Tecnològic Forestal (CTF) Juan Martínez de Aragón.
Martínez de Aragón ha explicat que les produccions de bolets "van augmentar considerablement" en les dos últimes setmanes d'octubre a bona part del territori català passant de 12 kg per hectàrea a una producció de 20 kg per hectàrea gràcies a l'arribada de les pluges i a les temperatures poc fredes, unes dades que s'han pogut conèixer gràcies a les parcel·les permanents instal·lades en boscos, una eina que serveix als investigadors com Martínez de Aragón per poder seguir la producció i la diversitat micològica setmana a setmana.
Pel que fa a les zones, el micòleg del CTF apunta que "l'àrea menys productiva, si no canvia la climatologia, serà el Pirineu", mentre que les zones on es podran trobar més bolets seran "el Prepirineu, la Catalunya central i el litoral". És, per tant, un bon any de bolets per a les zones compreses entre els 200 i els 1.500 metres, apunta l'investigador del CTF. Per tipologia de bolet, Martínez de Aragón explica que és un bon any per trobar "rovellons, llanegues, camagrocs, fredolics..." però no ha estat, de moment, any de ceps. En aquest sentit apunta que "en certes zones han començat a produir-se i si no arriba el fred es possible que en tinguem una producció interessant".
Caldrà veure doncs com afecta la climatologia dels pròxims dies a una temporada micològica que va començar fluixa, però amb bolets, principalment rovellons, "d'excel·lent qualitat", tal i com explica Martínez de Aragón, tot i que els que es poden trobar ara "tenen la mateixa qualitat que els d'anys anteriors"., i que ha anat augmentant les seves produccions amb unes condicions meteorològiques favorables.

Las últimas lluvias y las temperaturas relativamente suaves del mes de octubre han revitalizado una temporada de setas que se presentaba más bien floja, según ha explicado a Agronotícies el experto en micología forestal y investigador del Centre Tecnològic Forestal, Juan Martínez de Aragón.
Martínez de Aragón ha explicado que las producciones de setas "aumentaron considerablemente" en las dos últimas semanas de octubre en buena parte del territorio catalán pasando de 12 kg por hectárea a 20 kg por hectárea gracias a la llegada de las lluvias y a unas temperaturas poco frías para la época, unos datos que se han podido conocer gracias a las parcelas permanentes instaladas en bosques, una herramienta que sirve a los expertos como Martínez de Aragón para poder seguir la producción y la diversidad micológica semana a semana.
En lo referente a las zonas, el micólogo del CTF apunta que "el área menos productiva, sino cambia la climatología, será el Pirineo", mientras que las zonas en las que se podrán encontrar más setas serán "el Prepirineo, la Catalunya central y el litoral". Es, por lo tanto, un buen año de setas para las zonas comprendidas entre los 200 y los 1.500 metros, apunta el investigador del CTF. Por tipología de setas, Martínez de Aragón explica que es un buen año para encontrar "níscalos, llanegues, camagrocs, fredolics..." pero no es buen año, de momento, de ceps. En este sentido apunta que "en ciertas zonas han empezado a producirse y si no llega el frío es probable que tengamos una producción interesante".
Habrá que ver pues como afecta la climatología de los próximos días a una temporada micológica que empezó floja, pero con setas, especialmente níscalos "de excelente calidad", tal y como explica Martínez de Aragón, a pesar de que los que se pueden encontrar ahora "tienen la misma calidad que los de años anteriores" y que ha ido aumentando sus producciones con unas condiciones meteorológicas favorables".

Les últimes glaçades malmeten bona part de la collita de mongeta del ganxet al Vallès

Les glaçades de la última setmana han danyat una bona part de la collita de mongeta del ganxet al Vallès Oriental, especialment a poblacions com La Roca, Cardedeu, Llinars i Palautodera, segons ha informat el sindicat ASAJA.
L'afectació és tal que, segons explica la presidenta d'ASAJA, Rosa Pruna, "en alguns casos les pèrdues són del 100% de la producció", ja que, tal i com afegeix "les mongetes estaven en un estadi bastant verd i les tavelles han quedat glaçades".
La mongeta del ganxet és una varietat típica del Vallès, el Maresme, la Selva i altres comarques catalanes que destaca per la seva pell molt poc perceptible i el seu sabor suau, a més es tracta d'un aliment molt proteïc. Compta des de l'any passat amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) per la UE.

Las heladas de la úlitma semana han dañado una buena parte de la cosecha de Mongeta del Ganxet en el Vallès Oriental, especialmente en poblaciones como La Roca, Cardedeu, Llinars o Palautordera, según ha informado el sindicato ASAJA.
La afectación es tal que, según explica la presidenta de ASAJA, Rosa Pruna, "en algunos casos las pérdidas son del 100% de la producción", ya que, tal y como añade, "las judías estaban en un estadio bastante verde y han quedado muy heladas".
La Mongeta del Ganxet es una variedad de judía típica del Vallès, el Maresme, la Selva y otras comarcas catalanas y destaca por su piel poco perceptible y por su sabor suave, además se trata de un alimento muy proteico. Cuenta desde el año pasado con la Denominación de Origen Protegida (DOP) por la UE.

Entra en vigor l'extensió de la norma de l'oví i el cabrum

La Taula Sectorial Agrària de l'Oví i el Cabrum s'ha reunit avui amb l'objectiu de tractar de forma monogràfica sobre l'Extensió de la Norma proposada per la interprofessional del sector (Interovic). Es tracta d'una mesura que tindrà una duració de 3 anys i que aplicarà una taxa als operadors per dedicar aquests diners a investigació, innovació o recerca, entre d'altres.
L'aplicació de l'Extensió de la Norma, que va entrar en vigor el passat dia 1 de novembre (i s'allargarà fins a l3 d'octubre de 2015), comporta la recaptació de 0,05 euros per animal oví /cabrum sacrificat que es podrà detraure al productor, i uns altres 0,05 euros per canal comercialitzada, que també podrà ser recaptada per l'escorxador. Així mateix, l'escorxador esdevé recaptador de la taxa i és l'encarregat de comunicar i transferir a Interovic les quanitats retingudes als proveïdors i comercialitzadors.
Aquests diners s'utilitzaran per promoure la investigació, el desenvolupament i la innovació tecnològica en el sector, per desenvolupar accions promocionals i per acosneguir una millor informació dels mercats de l'oví i el cabrum.

La Taula Sectorial Agrària de l'Oví i el Cabrum se ha reunido hoy con el objetivo de tratar de forma monográfica sobre la Extensión de la Norma propuesta por la interprofesional del sector (Interovic). Se trata de una medida que tendrá una duración de tres años y que aplicará una tasa a los operadores para dedicar este dinero a investigación, innovación o promoción, entre otras.
La aplicación de la Extensión de la Norma, que entró en vigor el pasado 1 de noviembre (y se alargará hasta el 31 de octubre de 2015), comporta la recaudación de 0,05 euros por animal ovino/caprino sacrificado que se podrá detraer en el productor y otros 0,05 euros por canal comercializada, que también podrá ser recaudada por el matadero. Así pues, el matadero se convierte en recaudador de la tasa y es el encargado de comunicar y transferir a Interovic las cantidades retenidas a los proveedores y comercializadores.
Este dinero se utilizará para promover la investigación, el desarrollo y la innovación tecnológica en el sector, para desarrollar actos promocionales y para conseguir una mejor información de los mercados ovino y caprino.

Rússia recollirà 25 milions de tones menys de cereal que l'any passat

Rússia esta a punt d'acabar amb la recol·lecció de la collita de cereals d'enguany que, segons es preveu, arribarà als 70 milions de tones, una xifra més baixa del que el govern preveia (a finals d'agost el Ministre d'Agricultura va anunciar una collita d'entre 70 i 75 milions de tones) i molt per sota de les xifres d'anys anteriors (al 2011 es van recollir gairebé 95 milions de tones) per la sequera que ha patit la zona.
El país, que és el tercer exportador mundial de cereals, no ha anunciat encara cap mesura sobre l'exportació, com sí que va fer Ucraïna fa dues setmanes, vetant la venta a l'exterior de blat a partir del 15 de novembre (aquí t'ho expliquem) o com va posar en pràctica la mateixa Rússia l'any 2010, quan va patir una forta sequera que la va deixar amb una producció molt per sota de l'habitual i va tancar les seves fronteres.
No obstant, la sequera i la baixa producció es deixen notar ja en les existències de cereal a Rússia, que a principis d'octubre es situaven un 26,2% per sota de les xifres de 2011.

Rusia está a punto de terminar con la recolección de la cosecha de cereales de este año, que, según se prevé, llegará a los 70 millones de toneladas, una cifra más baja de la que el gobierno preveía (a finales de agosto el Ministro de Agricultura anunció una cosecha de entre 70 y 75 millones de toneladas) y muy por debajo de las cifras de años anteriores (en 2011 se recogieron casi 95 millones de toneladas) por la sequía y las heladas que ha sufrido la zona.
El país, que es el tercer exportador mundial de cereales, no ha anunciado todavía ninguna medida a la exportación, como sí que hizo Ucrania hace dos semanas, vetando la venta al exterior de trigo a partir del 15 de noviembre (te lo explicamos aquí) o como puso en práctica la propia Rusia en 2010, cuando tras sufrir una fuerte sequía que la dejó con una producción muy por debajo de lo habitual y cerró sus fronteras.
No obstante, la sequía y la baja producción se dejan notar ya en las existencias de cereal en Rusia, que a principios de octubre se situaban un 26,2% por debajo de las cifras de 2011.

Tanquen el canal dret del Delta de l'Ebre per eliminar el cargol poma

                                                                                                        Foto: Wikipedia
El canal dret del Delta de l'Ebre restarà tancat a partir d'avui i durant una setmana aproximadament per buscar i eliminar exemplars de caragol poma, una especie invasora  que després d'escampar-se per tot el marge esquerra va ser detectada també fa poques setmanes al canal dret, probablement per un sabotatge.
Aquesta mesura excepcional, que havien demanat els pagesos de la zona, compta amb l'autorització de la Generalitat i s'aplicarà durant un període d'una setmana, aprofitant que la sega de l'arròs s'ha acabat recentment, des d'Amposta fins a l'Illa de Buda. La revisió es centrarà en el canal principal per buscar exemplars d'aquest caragol, que prolifera amb rapidesa i es menja els brots tendres de la planta de l'arròs, ja que la xarxa secundària ja es va revisar fa unes setmanes.
Des del sector agrari, però, es considera que la mesura arriba massa tard i es veu insuficient, ja que algunes organitzacions agràries i sindicats, com Unió de Pagesos, havien demanat assecar tota la zona regable del marge dret per erradicar el cargol de forma més efectiva, opció que es va descartar des del Govern.

El canal derecho del Delta de l'Ebre estará cerrado a partir de hoy y durante una semana aproximadamente para buscar y eliminar ejemplares de caracol manzana, una especie invasora que después de extenderse por todo el margen izquierdo fue detectado también hace pocas semanas en el canal derecho, probablemente debido a un sabotaje.
Esta medida excepcional, que habían pedido agricultores de la zona, cuenta con la autorización de Agricultura y se aplicará durante un periodo de una semana, aprovechando que la siega del arroz ha terminado hace poco, desde Amposta hasta la Illa de Buda. La revisión se centrará en el canal principal para buscar ejemplares de este caracol, que prolifera con rapidez y se come los brotes tiernos de la planta del arroz, ya que la red secundaria ya se revisó hace pocas semanas.
Des del sector agrario, sin embargo, se considera que la medida llega tarde y se ve insufciente, ya que algunas organizaciones agrarias y sindicatos, como Unió de Pagesos, habían pedido secar toda la zona regable del margen derecho para erradicar el caracol de forma más efectiva, una opción que se rechazó desde Agricultura.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...