10 ene 2013

La FCAC exposa al conseller Pelegrí els temes que preocupen al cooperativisme català

La Federació de Cooperatives ha exposat al conseller els temes que preocupen al sector                                    Foto: FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantingut avui una reunió bilateral amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i el seu equip directiu per tractar sobre alguns dels temes que afecten al sector, com la dotació pressupostària suficient o el manteniment del Pla de Concentració i Modernització de les Cooperatives.
Durant la reunió, també s'han tractat temes de caràcter sectorial, com la necessitat de mantenir els ajuts a la fruita seca, l'encariment de les matèries primes en el sector de la ramaderia, el futur de la PAC o el Decret de Venda Directa, entre d'altres.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha mantenido hoy una reunión bilateral con el conseller de Agricultura, Josep Maria Pelegrí, y su equipo directivo para tratar sobre algunos de los temas que afectan al sector, como la dotación presupuestaria suficiente o el mantenimiento del Plan de Concentración y Modernización de las Cooperativas.
Durante la reunión, también se han tratado temas de carácter sectorial, como la necesidad de mantener las ayudas al sector de la fruta seca, el encarecimiento de las materias primas en el sector de la ganadería, el futuro de la PAC o el Decreto de Venta Directa, entre otros.


Espanya es situa com el vuitè país del món en exportacions agroalimentaries

Espanya va exportar productes agraris durant l'any 2011 per un valor total de 34.932 milions d'euros, assolint així el vuitè lloc en el ranking econòmic mundial de principals països exportadors de productes agraris.
Segons dades de la Organització Mundial del Comerç, Espanya es situa doncs entre els 10 primers països exportadors de mercaderies agrícoles, una llista que encapçalen els EUA (amb 121.000 milions d'euros). El segon exportador agrari mundial és Holanda (amb 77.000 milions d'euros), seguit per Alemanya (67.000  milions), Brasil, França,la Xina i Canadà. 

España exportó productos agrarios durante 2011 por un valor total de 34.932 millones de euros, alcanzando así el octavo lugar en el ránking económico mundial de principales países exportadores de productos agrarios.
Según datos de la Organización Mundial del Comercio, España se sitúa pues entre los 10 primeros países exportadores de mercancías agrícolas, una lista que encabezan los EEUU (con 121.000 millones de euros). El segundo exportador a nivel mundial de productos agrarios es Holanda (con 77.000 millones de euros), seguido por Alemania (con 67.000 millones), Brasil, Francia, China y Canadá.






9 ene 2013

La boira, de nou protagonista de la jornada a les comarques de Ponent

                                                                                                                                                                                      Foto: Meteocat

La boira que durant els darrers dies ha afectat especialment al Pla de Lleida (però també a la Catalunya Central i a alguns punts de Girona) dificultant la circul·lació i causant problemes de visibilitat podria anar desapareixent a partir de demà al matí, segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Segons la previsió  per demà, les temperatures es mantindran fredes i el vent guanyarà protagonisme.
Així mateix, al Pirineu de Lleida es manté activat el Pla Alfa 2, que obliga a extremar les precaucions per risc d'incendi.

Polèmica per l'enviament massiu de vi en vaixells procedents de Sudamèrica

Unió de Pagesos ha explicat avui que demanarà tant a l'administració catalana com a l'estatal que vetllin perquè es compleixin totes les garanties en les importacions de vi procedent de països tercers i que es controli amb el màxim rigor l'origen d'aquest tipus d'importacions, així com el transport i la destinació. La demanda d'Unió de Pagesos ve motivada per l'arribada fa uns dies d'un vaixell procedent de Sudamèrica que va descarregar 17 milions de litres de vi al port de Cartagena, una maniobra que respon, segons el sindicat, a les necessitats de determinades empreses davant la manca o insuficiència d'aquest producte després d'un any de baixa collita de raïm com el passat.
Per a UP és "imprescindible" que l'administració comprovi el compliment de les garanties sanitàries, segons les quals determinats vaixells no poden transportar productes alimentaris, condicions que han de confirmar les autoritats portuàries i el govern estatal.
El sindicat demana que s'extremin les mesures per evitar que aquest vi es pugui reexportar com a europeu a d'altres països.

Unió de Pagesos ha explicado hoy que pedirá tanto a la administración catalana como a la estatal que velen por el cumplimiento de todas las garantías en las importaciones de vino procedentes de países terceros y que se controle con el máximo rigor el origen de este tipo de importaciones, así como el transporte y la destinación. La demanda de UP llega después de que hace unos días llegara un barco procedente de Sudamerica que descargó  17 millones de litros de vino en el puerto de Cartagena, una maniobra que responde, según el sindicato, a las necesidades de determinadas empresas ante la falta o escasez de este producto en años de baja cosecha, como el pasado.
Para UP es "imprescindible" que la administración compruebe el cumplimiento de las garantías sanitarias, según las cuales determinados barcos no pueden transportar productos alimentarios, condiciones que deben confirmar las autoridades portuarias y el gobierno central.
El sindicato pide que se extremen las medidas para evitar que este vino se pueda reexportar como vino europeo a otros países.



Els afectats per les expropiacions de l'AVE Barcelona-Figueres denuncien que encara no han cobrat totes les indemnitzacions


Els afectats van protestar el dia de la inauguració oficial del tram Barcelona- Figueres                                             Fotos: UP
Una cinquantena de pagesos i pageses afectats per les expropiacions de l'AVE Barcelona-Figueres i que encara no han cobrat les indemnitzacions corresponents es van concentrar ahir, dia oficial de la inauguració del tram, davant l'estació de Figueres- Vilafant convocats per Unió de Pagesos. L'acte d'inauguració va comptar ahir amb la presència del President de la Generalitat, Artur Mas, del president del govern central, Mariano Rajoy, y del Príncep d'Asturies, Felip  de Borbó, que és també Príncep de Girona.
El Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) ha de pagar encara 5 milions d'euros als afectats per les expropiacions, segons fonts d'UP, que també van explicar que l'ocupació de les finques i la firma d'acords es va fer entre 2008 y 2009 i a dia d'avui (gairebé quatre anys després) encara no s'han acabat de pagar les indemnitzacions als propietaris, majoritariament pagesos.

Una cincuentena de agricultores afectados por las expropiaciones del AVE Barcelona-Figueres y que todavía no han cobrado las indemnizaciones correspondientes se concentraron ayer, día oficial de la inauguración del tramo, delante de la estación de Figueres-Vilafant convocados por el sindicato Unió de Pagesos. El acto de inauguración oficial contó con la presencia del President de la Generalitat, Artur Mas, del presidente del gobierno central, Mariano Rajoy, y del Príncipe de Asturias, Felipe de Borbón, que es también Príncipe de Girona.
El Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) tiene todavía pendientes de pago 5 millones de euros a los afectados por las expropiaciones, según fuentes de UP, que también explicaron que la ocupación de las fincas y la firma de acuerdos se realizó entre 2008 y 2009 y a día de hoy (casi cuatro años después) todavía no se ha terminado de pagar  las indemnizaciones a los propietarios afectados, mayoritariamente agricultores.


Interceptats dos caçadors furtius que utilitzaven ballestes per atrapar ocells protegits

Es van interceptar 70 trampes i dos ocells morts        Foto:Agents Rurals
Efectius del Cos d'Agents Rurals van interceptar a finals de desembre a Santa Perpètua de Mogoda (al Vallès Occidental) dos homes que caçaven ocells protegits mitjançant paranys il·legals.
Els dos homes van ser observats en uns camps del paratge conegut com a camí vell de Ripollet i els seus moviments van aixecar les sospites dels Agents Rurals, que, després de comprovar la col·locació dels paranys, van iniciar una persecució dels sospitosos camp a través i els van interceptar quan aquests ja abandonaven la zona.
Se'ls van intervenir dos ocells morts (de l'espècie pit-roig), un pot amb cucs vius i una setantena de paranys ballesta, una mena de trampa en què es col·loca com a esquer un cuc o un insecte viu que provoca la mort immediata de l'ocell quan aquest picoteja la trampa. L'ús d'aquest parany és constitutiu de delicte, doncs és un mètode de cacera no selectiu que pot provocar la mort d'espècies protegides. El destí dels ocells capturats amb aquest mètode sempre és el consum humà.

Efectivos del Cos d'Agents Rurals interceptaron a finales de diciembre en Santa Perpètua de Mogoda (en el Vallès Oriental) a dos hombres que cazaban pájaros protegidos mediante trampas ilegales.
Los dos hombres fueron observados en unos campos del paraje conocido como camino viejo de Ripollet y sus movimientos levantaron las sospechas de los agentes rurales, que, después de comprobar la colocación de las trampas, iniciaron una persecución de los sospechosos campo a través y los interceptaron cuando éstos ya abandonaban la zona.
Se les intervino dos pájaros muertos (pietirojos), un tarro con gusanos vivos y unas setenta trampas ballesta, un tipo de mecanismo en el que se coloca un gusano o un insecto vivo y que provoca la muerte inmediata del pájaro cuando éste picotea la trampa. El uso de esta trampa es constitutivo de delito, pues es un método de caza no selectivo que puede provocar la muerte de especies protegidas. El destino de los pájaros capturados con este método es siempre el consumo humano.



 

7 ene 2013

Capturen 32.000 senglars a Catalunya durant la darrera temporada de caça

La darrera temporada de caça (2011-2012) es va tancar a Catalunya amb la captura de 32.000 exemplars de porc senglar, una xifra més elevada de les que s'han registrat en els últims anys i que respon a la necessitat de controlar la població d'aquests animals per evitar danys en l'agricultura i pèrdues en explotacions.
Amb aquest objectiu, durant la última temporada es van posar en funcionament mesures de control poblacional per evitar la proliferació de senglars (especialment acusada en algunes zones, com les comarques de Girona on s'havien registrat nombroses queixes) com l'ampliació de la temporada i els dies hàbils de caça o la creació d'un procediment d'autoritzacions especials (INDEXA) en cas de danys a l'agricultura, entre d'altres.

La última temporada de caza (2011-2012) se cerró en Catalunya con la captura de 32.000 ejemplares de jabalí, una cifra más elevada de las que se han registrado en los últimos años y que responde a la necesidad de controlar la población de estos animales para evitar daños en la agricultura y pérdidas en explotaciones.
Con este objetivo, durante la última temporada se pusieron en marcha medidas de control poblacional para evitar la proliferación de jabalíes (especialmente acusada en algunas zonas, como las comarcas de Girona donde se habían registrado numerosas quejas) como la ampliación de la temporada y los días hábiles de caza o la creación de un procedimiento de autorizaciones especiales (INDEXA) en caso de daños a la agricultura, entre otras medidas.

4 ene 2013

L'atur al sector agrari puja un 13,7% durant el 2012 a Catalunya

L'atur ha pujat al sector agrari a Catalunya en 1.573 persones durant el 2012, el que suposa un 13,7% d'augment, segons les dades facilitades aquesta setmana pel Govern català. 
L'Agricultura és, doncs, un dels sectors que ha patit un increment més gran de persones desocupades durant l'any que acabem de deixar enrere, juntament amb la Indústria (amb 2.682 nous parats) i el sector Serveis (amb 33.054 persones sense feina).
Curiosament, el sector de la Construcció és un dels que mostra un comportament més positiu, amb una baixada del 3,3% i 3.321 desocupats menys.

El paro ha subido en el sector agrario en Catalunya en 1.573 personas durante 2012, lo que supone un 13,7% de aumento, según los datos facilitados esta semana por el Govern catalán.
La Agricultura es, pues, uno de los sectores que han sufrido un incremento más notable de personas desocupadas durante el año que acabamos de dejar atrás, juntamente con la Industria (con 2.682 nuevos parados) y el sector Servicios (con 33.054 personas sin trabajo).
Paradojicamente, el sector de la Construcción es uno de los que muestran un comportamiento más positivo, con un descenso del 3,3% y 3.321 desocupados menos.

Els titulars d'explotacions amb vinyes estaran obligats aquest 2013 a fer la DUN

                                                                                           Foto: Agronoticies.com
La declaració de les superfícies agràries amb vinya patirà alguns canvis durant aquest any 2013. Així ho ha comunicat aquesta setmana el Govern, que ha explicat que aquestes superfícies hauran d'integrar-se amb la Declaració Única Agrària (DUN), amb l'objectiu d'unificar les dades que actualment consten tant a la DUN com al Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC).
La causa d'aquesta modificació és que, tot i el treball dels darrers anys, s'han detectat algunes divergències entre els dos sistemes d'informació relacionats amb les explotacions agràries amb vinyes, divergències que obliguen a fer un esforç per unificar les dades per tal de simplificar els tràmits.
Així doncs, per poder assolir aquest objectiu, aquest any 2013 tots els titulars d'explotacions amb vinyes estaran obligats a fer la DUN

La declaración de las superficies agrarias con viña sufrirá algunos cambios durante este año 2013 en Catalunya. Así lo ha comunicado esta semana el Govern, que ha explicado que estas superficies deberán integrarse con la Declaración Única Agraria (DUN), con el objetivo de unificar los datos que actualmente constan tanto en la DUN como en el Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC).
El motivo de esta modificación es que, pese al trabajo realizado durante los últimos años, se han detectado algunas divergencias entre los dos sistemas de información relacionados con las explotaciones agrarias con viñas, divergencias que obligan a realizar un esfuerzo por unificar los datos con el objetivo de simplificar los trámites.
Así pues, para poder alcanzar este objetivo, este año 2013 todos los titulares de las explotaciones con viñas estarán obligados a realizar la DUN.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...