I+D


28/05/2012


La Generalitat presenta el sistema de gestió ramadera telemàtica


El sector ramader català tindrà, a partir d'ara, les coses una mica més fàcils. Almenys pel que fa a la tramitació dels documents d'identificació dels animals, que es podran fer gràcies a un programa informàtic que avui ha presentat el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, a Lleida.
Gràcies a aquest nou sistema, els ramaders de boví podran emetre els Documents d'Identificació dels Bovins (DIB's) dels animals dels quals són titulars des de la comoditat de casa seva, sense necessitat d'anar a l'Oficina Comarcal del Departament, com s'havia de fer fins ara.


Miquel Molins va presentar el nou sistema ahir a a Lleida
El sector ganadero catalán tendrá, a partir de ahora, las cosas un poco más fáciles. Al menos en lo referente a la tramitación de los documentos de identificación de los animales, que se podrán realizar gracias a un programa informático que hoy ha presentado el director general de Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Miquel Molins, en Lleida.
Gracias a este nuevo sistema, los ganaderos de bovino podrán emitir los Documentos de Identificación de los Bovinos (DIB's) de los animales de los cuales son titulares desde la comodidad de su casa, sin necesidad de ir a la Oficinal Comarcal del Departament, como pasaba hasta ahora.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
09/05/2012


Inventen un sistema que avisa del risc de bolcar dels tractors


El 70% d'accidents mortals amb maquinària agrícola es produeixen al bolcar els tractors, un tipus d'accident que es cobra cada any 80 morts a Espanya, segons xifres oficials, tot i que es calcula que el nombre és molt més alt. Per intentar trobar una solució útil a aquest problema, l'empresa cordovesa Desarrollo Tecnologico Agroindustrial ha desenvolupat un mecanisme que avisa del risc de bolcar, tant per a maquinària agrícola com Forestal.
El nou sistema, que s'ha batejat com Inclisafe, és un dispositiu electrònic patentat que mesura la inclinació i calcula la estabilitat de la maquinària en funció del tipus de terreny i del moviment del vehicle. Si detecta risc de bolcar, el dispositiu emet un so, com un xiulet, de gran potència (arriba als 90 decibels) i de freqüència variable en funció de la perillositat de la situació.
Inclisafe, que es connecta a l'encenedor del vehicle, es pot configurar amb qualsevol model de tractor i disposa de diferents programes en funció de l'eina que es porti (una pala carregadora, una bota per a fitosanitaris...).


El 70% de los accidentes mortales con maquinaria agrícola se producen al volcar tractores, un tipo de accidente que se cobra 80 muertes cada año en España, según cifras oficiales, a pesar de que se calcula que el número real es mucho más alto. Para intentar encontrar una solución útil a este problema, la empresa cordobesa Desarrollo Tecnológico Agroindustrial ha desarrollado un mecanismo que avisa del riesgo de vuelco, tanto para maquinaria agrícola como forestal.
El nuevo sistema, que se ha bautizado como Inclisafe, es un dispositivo electrónico patentado que mide la inclinación y calcula la estabilidad de la maquinaria en función del tipo de terreno y del movimiento del vehículo. Si detecta riesgo de vuelco, el dispositivo emite un sonido, como un pitido, de gran potencia (llega a los 90 decibelios) y de frecuencia variable en función de la peligrosidad de la situación.
Inclisafe, que se conecta al mechero del vehculo, se puede configurar con cualquier modelo de tractor y dispone de diferentes programas en función de las herramientas o aperos que se lleve (una pala cargadora, una cuba para fitosanitarios...). 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


04/05/2012


Troben un enzim que permetrà dissenyar antibiòtics més potents pels vedells


El bacteri Brucela abortus causa la Febre de Malta o Brucelosi
Un equip d'investigadors del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha aconseguit descriure l'estructura d'un enzim, la inhibició del qual suposa la mort dels bacteris que la posseeixen. La investigació, que s'ha publicat a la prestigiosa revista Journal of Biological Chemistry, permetrà dissenyar antibiòtics més potents per combatre la brucelosi bovina (també coneguda com Febre de Malta), ja que l'enzim s'ha aïllat al bacteri Brucella abortus, causant d'aquesta malaltia.
Segons Manuel Rodríguez-Concepción, qui ha liderat l'estudi, aquesta troballa "permetrà dissenyar antibiòtics que actuïn de forma molt més selectiva i que evitin la propagació de la resistència bacteriana". 
De fet, la troballa és important perquè l'ús generalitzat d'antibiòtics poc específics provoca un augment constant de la resistència dels bacteris. Per això, tal i com explica, Rodríguez-Concepción, cal atacar només als microbis causants de la infecció "sense afectar altres tipus de bacteris inocus o beneficiosos". Aquest objectiu és ara més a prop gràcies a aquesta nova troballa del CSIC.

Un equipo de investigadores del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha conseguido describir la estructura de una enzima, cuya inhibición supone la muerte de las bacterias que la poseen. La investigación, que se ha publicado en la prestigiosa revista Journal of Biological Chemistry, permitirá diseñar antibióticos más potentes para combatir la brucelosis bovina (también conocida como Fiebre de Malta), ya que la enzima se ha aislado en la bacteria Brucella abortus, causante de esta enfermedad.
Según Manuel Rodríguez-Concepción, que ha liderado el estudio, este hallazgo "permitirá diseñar antibióticos que actúen de forma mucha más selectiva y que eviten la resistencia bacteriana".
De hecho, el hallazgo es importante porque el uso generalizado de antibióticos poco específicos provoca un aumento constante de la resistencia de las bacterias. Por eso, tal y como explica, Rodríguez-Concepción, hay que atacar sólo a los microbios causantes de la infección "sin afectar a otros tipos de bacterias inocuas o beneficiosas". Este objetivo está ahora más cerca gracias a este nuevo hallazgo del CSIC.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


26/04/2012


Estudien convertir la closca de l'ou en un material que serveixi per envasar aliments


Un equip d'investigadors de la universitat de Leicester, al Regne Unit, esta treballant per donar una nova utilitat a la closca de l'ou, que normalment acaba a les escombraries sense possibilitat de reciclatge. Aquesta circumstància però podria canviar si prospera l'estudi per que estan desenvolupament aquests investigadors per convertir la closca en envasos alimentaris per a ovoproductes. Així doncs, des del centre universitari britànic es busca la manera de convertir aquesta part, que ara mateix no té pràcticament cap ús, ja que es considera un residu,  en un biomaterial apte per a l'envasat d'aliments.
Com arribar fins aquí és, però una mica més complicat. Caldria, en primer lloc, desenvolupar un procés de pretractament de la closca de l'ou per tal de que sigui estèril. Després, caldria implementar un sistema per convertir la closca de l'ou, un cop el rovell i la clara s'hagin utilitzat, en un plàstic a base de midó, un compost que caldria validar, posant a prova aspectes com la seva resistència, durabilitat o força.
A partir d'aquí, aquest compost es podria usar per a crear envasos ecològics per a productes alimentaris o, fins i tot, per a la indústria farmacèutica.
Aquesta no és la primera vegada que els científics busquen una sortida per la closca de l'ou. Ja al 2004, un equip del CSIC va posar en marxa una investigació per obtenir de la closca un prebiòtic que es pot usar com a complement en l'alimentació animal.
Aquesta part de l'ou, a la que es sol prestar poca atenció, es, segons els experts, un compost molt sofisticat. Esta formada, sobretot, per carbonat càlcic i pot ser de diferents colors en funció de la raça de la gallina, tot i que això no afecta a les característiques de l'ou. La closca serveix també com a baròmetre de la qualitat de l'ou, així doncs, només es poden consumir els ous amb una closca neta, uniforme i sense fissures. En canvi, si la closca esta deteriorada o esquerdada no es recomanable menjar l'ou, ja que es pot haver contaminat amb microorganismes de l'exterior.

Un equipo de investigadores de la universidad de Leicester, en el Reino Unido, está trabajando para dar una nueva utilidad a la cáscara del huevo, que normalmente acaba en la basura sin posibilidad de reciclaje. Este hecho, sin embargo, podría cambiar si prospera el estudio  que están desarrollando estos investigadores para convertir la cáscara en envases alimentarios para ovoproductos. Así pues, desde el centro universitario británico se busca la manera de convertir esta parte, que ahora mismo no tiene prácticamente ningún uso, puesto que se considera un residuo, en un biomaterial apto para el envasado de alimentos.
Como llegar hasta aquí es, sin embargo, algo más complicado. Haría falta, en primer lugar, desarrollar un proceso de pretratamiento de la cáscara del huevo para que sea estéril. Después, sería necesario implementar un sistema para convertir la cáscara del huevo, una vez la yema y la clara se hayan utilizado, en un plástico a base de almidón, un compuesto que debería validarse, poniendo a prueba aspectos como su resitencia, durabilidad o fuerza.
A partir de aquí, este compuesto se podría usar para crear envases ecológicos para productos alimentarios o, incluso, para la industria farmacéutica.
Esta no es la primera vez que los científicos buscan una salida para la cáscara del huevo. Ya al 2004, un equipo del CSIC puso en marcha una investigación para obtener del caparazón un prebiótico que se puede usar como complemento en la alimentación animal.
Esta parte del huevo, a la que se suele prestar poca atención, es, según los expertos, un compuesto muy sofisticado. Está formada, sobre todo, por carbonato cálcico y puede ser de diferentes colores en función de la raza de la gallina, aunque esto no afecta a las características del huevo. La cáscara sirve también como barómetro de la calidad del huevo, así pues
, sólo se pueden consumir los huevos con una cáscara limpia, uniforme y sin fisuras. En cambio, si la cáscara está deteriorada o agrietada no es recomendable consumir el huevo, puesto que se puede haber contaminado con microorganismos del exterior.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25/04/2012
El CSIC desvetlla el mecanisme de floració de la pesolera, el que pot contribuir a augmentar la producció

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha realitzat una troballa que pot contribuir a augmentar la producció de les collites de pèsols, segons ha explicat un dels membres de l'equip d'investigació, José Pío Beltran. Els investigadors espanyols han localitzat el mecanisme que regula la floració de la pesolera, una troballa científica que publica actualment la prestigiosa revista Nature Communications.
Segons el treball, el gen VEGETATIVE1 (VEG1) es el responsable del procés de floració de la pesolera, ja que van poder demostrar que una versió mutada d'aquest gen feia que la planta desenvolupés rames vegetatives enlloc de flors, la qual cosa posa de manifest el paper regulador d'aquest gen en el procés de floració.
La troballa és important perquè permet definir un nou mecanisme diferent als descrits fins ara, ja que altres plantes, amb mecanismes de floració simples i àmpliament coneguts, formen les flors directament a la tija principal, mentre que la pesolera desenvolupa aquestes estructures en tiges secundàries, el que feia pensar en un mecanisme diferent. El fet de conèixer i controlar aquest mecanisme condiciona la producció de flors i fruites i, per tant, el rendiment dels cultius. Per això, José Pío Beltran opina que "la troballa podria donar lloc a una eina per augmentar la producció de les collites".
A l'estudi han participat també investigadors d'Austràlia, França, el Regne Unit i Dinamarca.


Flor de la pesolera / Flor de guisante                                                                                                                                Foto: CSIC
El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha realizado un descubrimiento que puede contribuir a aumentar la producción de las cosechas de guisantes, según ha explicado uno de los miembros del equipo de investigación, José Pío Beltran. Los investigadores españoles han localizado el mecanismo que regula la floración del guisante, un descubrimiento científico que publica actualmente la prestigiosa revista Nature Communications.
Según el trabajo, el gen VEGETATIVE1 (VEG1) es el responsable del proceso de floración del guisante, ya que pudo demostrar que una versión mutada de este gen provocaba que la planta desarrollara ramas vegetativas en lugar de flores, lo cual pone de manifiesto el papel regulador de este gen en el proceso de floración.
El descubrimiento es importante, entre otras cosas, porque permite definir un nuevo mecanismo diferente a los descritos hasta ahora, ya que las otras plantas, con mecanismos de floración simples y ampliamente conocidos, forman las flores directamente en el tallo principal, mientras que el guisante desarrolla estas estructuras en tallos secundarios, lo que hacía pensar en un mecanismo diferente. El hecho de conocer y controlar este mecanismo condiciona la producción de flores y frutos i, por tanto, el rendimiento de los cultivos. Por eso, José Pío Beltran opina que "el descubrimiento podría dar lugar a una herramienta para aumentar la producción de las cosechas".
En el estudio han participado también investigadores de Australia, Francia, el Reino Unido y Dinamarca.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Opina!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...